همانطور که میدانید خواب خوب نقش مهمی در سلامت جسمی و روحی انسان دارد. کمبود خواب باعث میشود در کوتاه مدت احساس کسلی و خستگی داشته باشید؛ همچنین میتواند در طولانی مدت اثر منفی بر سلامتی داشته باشد.
بیخوابی یک مشکل شایع در سراسر جهان است. تحقیقات نشان میدهند که تقریباً ۳۳ ٪ از جمعیت جهان از این عارضه رنج میبرند. حتی افرادی که بیخوابی مزمن ندارند؛ گاه با اختلالات خواب مبارزه میکنند. طبق آمار مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها (CDC) یک سوم بزرگسالان در ایالات متحده گزارش میدهند که شبها کمتر از مقدار توصیه شده میخوابند. به همین دلیل ممکن است داشتن درک درستی از تأثیر احتمالی نداشتن خواب کافی بر سلامتی و بهداشت روان اهمیت داشته باشد.
ارتباط بین خواب و سلامت روان
همانطور که میدانید خواب خوب نقش مهمی در سلامت جسمی و روحی دارد. کمبود خواب باعث میشود در کوتاه مدت احساس کسلی و خستگی داشته باشید؛ همچنین ممکن است در طولانی مدت اثر منفی بر سلامتی داشته باشد. کمبود خواب با تعدادی از پیامدهای بهداشتی نامطلوب ازجمله بیماریهای قلبی، دیابت نوع ۲ و افسردگی مرتبط است. برخی شرایط روانی میتواند باعث بروز مشکلات خواب شود و اختلالات خواب نیز میتواند علائم بسیاری از شرایط روانی ازجمله افسردگی، اضطراب و اختلال دوقطبی را تشدید کند.
تحقیقات نشان میدهند که رابطه بین خواب و سلامت روان بسیار پیچیده است. درحالیکه تاثیرات خواب از دیرباز روی بسیاری از شرایط روانپزشکی شناخته شده است؛ اما دیدگاههای اخیر نشان میدهند که خواب نیز میتواند نقش مهمی در توسعه و پیشگیری از مشکلات مختلف سلامت روان داشته باشد.
به عبارت دیگر مشکلات خواب میتواند به تغییر در سلامت روان منجر شود؛ اما شرایط سلامت روان نیز میتواند مشکلات خواب را بدتر کند. کمبود خواب ممکن است ظهور برخی علائم مشکلات روانی را ایجاد کند، گرچه محققان از دلایل اساسی این امر کاملاً مطمئن نیستند. به دلیل این ارتباط دایرهای بین الگوهای خواب و وضعیت روحی مهم است که در صورت بروز مشکل در خوابیدن با پزشک خود مشورت کنید.
استرس
اگر تا به حال تلاش کردهاید که یک روز را بعد از بیخوابی شبانه پشت سر بگذارید، پس حتما با اثرات مخرب کمبود خواب کاملاً آشنا هستید. تغییرات روحی ازجمله افزایش تحریکپذیری و عصبانیت میتواند مقابله با تنشها و استرسهای جزئی زندگی روزمره را دشوارتر کند.
خواب ضعیف میتواند مقابله با استرس حتی نسبتاً جزئی را بسیار سخت کند. اضطرابهای روزانه میتواند به منابع اصلی ناامیدی تبدیل شوند. ممکن است در مواجهه با هر مشکل یا چالش جزئی روزمره احساس خشتگی و بیحوصلگی داشته باشید. خواب ضعیف به خودی خود حتی میتواند به یک منبع استرس تبدیل شود. شاید بدانید که باید یک شب را خوب بخوابید؛ اما به هیچ وجه نباید نگران این باشید که شب دیگر نمیتوانید خوب بخوابید.