مسعود یونسیان، اپیدمیولوژیست گفت: در حال حاضر نمیتوانیم به آمارهای ابتلا و مرگ ومیر ناشی از اومیکرون در کشورمان استناد کنیم. به این خاطر که معمولا بستری و مرگ بعد از گذشت چند هفته از شروع موج خود را نشان میدهد؛ بنابراین اینکه بگویم تعداد عفونت ها، مرگ و میزان ابتلاهای ما چه اندازه است و به چه میزانی میرسد نمیتوان به آمارها استناد کرد. اما میتوانیم به آمار کشورهای دیگر استناد کنیم.
وزیر بهداشت روزهای گذشته در حساب توئیترش رسما ورود ایران به پیک ششم کرونا را اعلام کرد. حالا هم متخصصان اپیدمیولوژی پیش بینی میکنند که آمار مبتلایان به اومیکرون هر هفته پنج برابر شود. علاوه بر این میزان پیشبینی میشود که مرگ و میرها نیز سه رقمی شود.
در حال حاضر پژوهشی رسمی درباره شیوه رفتار اومیکرون در ایران وجود ندارد و از این رو مشخص نیست که سویه جدید چه اندازه میتواند در ایران خطرساز باشد و علاوه بر این، فرد مبتلا را به چه میزان میتواند با چالش روبرو کند.
اما علیرضا زالی فرمانده عملیات مقابله با کرونا در استان تهران میگوید که سرایت پذیری اومیکرون نسبت به دلتا ۶۴ درصد بیشتر است. همچنین الگوی ابتلا در سنین مبتلایان زیر ده سال و ده سال تا بیست تغییر کرده است.
او معتقد است که تستهای اومیکرون اغلب منفی کاذب است و علت آن را هم تشابه آن با سرما خوردگی اعلام کرده است.
علاوه بر این، اپلیکیشن ماسک وابسته به وزارت بهداشت نیز در گزارشی، تصور اولیه مبنی بر ناچیز بودن مرگ ناشی از اومیکرون را رد کرده است. این اپلیکیشن که به شکل تخصصی به مسائل کرونا میپردازد، در این گزارش، مرگها و ابتلاهای دو موج دلتا و اومیکرون در کشورهایی همچون آمریکا، کانادا، استرالیا، فرانسه، دانمارک، ایتالیا، سوئد و سوئیس را مورد بررسی قرار داده است.
براساس این گزارش، قله مرگ و ابتلای اومیکرون در تمامی این کشورها بسیار بیشتر از موج دلتا بوده است. برای مثال قله بستری اومیکرون ۴.۵ برابر بیشتر از دلتا بوده است. همچنین قله مرگ نیز ۴ برابر موج دلتا بوده و همچنان در حال افزایش است.
با این حال برخی از اپیدمیولوژیستها معتقدند که با وجود کاهش عفونت ناشی از ابتلا به اومیکرون، میزان سرایت و ابتلا افزایش یافته است؛ بنابراین رکوردشکنی تاریخی میزان مرگ و ابتلا ناشی از کرونا در هفتههای آینده دور از انتظار نخواهد بود.