وزارت ارتباطات میگوید که ظرفیت اینترنت بینالمللی ایران در پی جنگ در اوکراین و "قطع ارتباط" با شرکت روس ارائهدهنده خدمات کاهش یافته است. اختلال و کند شدن سرعت اینترنت در ایران اعتراض کاربران را به دنبال داشته است.
شرکت روس تلکام خدمات اینترنتی خود به ایران را از "مسیر اوکراین"، ارائه میداد.
مهدی سالم، رئیس مرکز روابط عمومی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات ایران به خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران (ایرنا) گفته است که "به علت وقوع جنگ در اوکراین، ظرفیت اینترنتی که از روس تلکام و از مسیر اوکراین به ایران وارد میشود، دچار قطعی شده و وصل شدن آن زمان زیادی لازم دارد".
این مشاور وزیر ارتباطات پیش از این تایید کرده بود که از حدود ساعت ۱۸ روز شنبه ۱۴ اسفند، ۴۰۰ گیگ از ظرفیت اینترنت بینالمللی ایران قطع شده است.
اکنون شماری از کاربران شبکههای اجتماعی در تماس با بیبیسی فارسی از اختلال، قطعی گسترده یا کند شدن سرعت اینترنت در ایران خبر دادهاند.
حساب کاربری "پشتیبان همراه اول" در پستی در توییتر ضمن "پوزش" به خاطر "افت سرعت اینترنت" از مشترکان خواسته "تصویر تست سرعت اینترنت" را به این شرکت ارسال کنند.
وزارت ارتباطات ایران اعلام کرده به دنبال برقراری لینکهای جایگزین از طریق سایر مسیرهای بینالمللی است.
اعتراض به کندی سرعت اینترنت
این خبر در حالی اعلام میشود که رسانههای داخلی در ایران جمعه ۱۳ اسفند از اختلال و قطعی گسترده اینترنت در تهران و کرج خبر داده بودند اما روابط عمومی وزارت ارتباطات، این اختلال را "جزئی" توصیف کرده بود و علت آن را "اتصالی برق منجر به آتشسوزی در یک مرکز دیتا (LCT)" عنوان کرد.
پیشتر نیز برخی از رسانههای ایران گزارشهایی از کاهش سرعت اینترنت منتشر کرده بودند؛ نکته ای که مورد توجه کاربران نیز قرار گرفته بود و واکنش آنها را نیز به دنبال داشت.
اما ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری ایران، چهارم اسفندماه در واکنش به این گزارشها گفت دولتش "تاکید دارد اینترنت با کیفیت و پرسرعت" در اختیار مردم قرار بگیرد.
آقای رئیسی همچنین از وزارت ارتباطات خواسته بود "زیرساخت لازم را برای استفاده مردم از مزایای اینترنت امن، با کیفیت و پرسرعت فراهم کند".
مسئولان در هفتههای گذشته دلایل فنی و سیاسی مختلفی برای وضعیت نابسامان اینترنت برشمرده بودند.
در بحبوحه این گزارشها، بررسی طرح محدودسازی اینترنت در ایران که به طرح "صیانت از فضای مجازی" شناخته میشود نیز بر انتقادها افزوده بود. سرانجام در پی انتقادها به تصویب کلیات طرح صیانت در کمیسیون مشترک، هیات رئیسه مجلس این مصوبه باطل کرد.