دانشمندان اخیراً موفق به بازسازی کرموزومهای جاندارانی شدند که نشان میدهد برخی از آنها از ۶۰۰ میلیون سال پیش تاکنون بدون تغییر باقی مانده و این بدان معناست که ما اکنون میتوانیم رد تکامل انسان را از همان زمان دنبال کنیم.
بر اساس یک مطالعه جدید، بسیاری از بی مهرگان دریایی امروزی، از جمله اسفنجها و چتر دریایی، کروموزومهایی با همان ساختار باستانی دارند که بیش از ۶۰۰ میلیون سال پیش از اجداد اولیه خود به ارث برده بودند. این یافته شگفتانگیز نشان از وجود «تکامل محافظهکارانه» دارد که میتواند یک پیوند کلیدی بین موجودات زنده امروزی، از جمله انسانها، با اجداد بسیار دورشان فراهم میکند.
نویسنده ارشد این مطالعه، دانیل رخسار، رئیس مارتللا فوسکت براون در گروه زیستشناسی مولکولی و سلولی دانشگاه کالیفرنیا برکلی، گفت: «این دستاورد جدید بر این نکته تأکید میکند که حتی در چیزی به اندازه کروموزومها، حیوانات مختلف شبیه یکدیگر هستند. این یکی از دلایلی مهمی است که ما میتوانیم با مطالعه موجوداتی مانند مگسهای میوه، کرمهای نماتد، چتر دریایی و دیگر جانداران مشابه، در مورد زیستشناسی انسان اطلاعات بیشتری بدست بیاوریم.»
تجزیه و تحلیل جدید پیش بینی میکند که اولین حیوانات چند سلولی، ژنهای خود را در ۲۹ جفت واحد کروموزومی باستانی حمل میکردند. از آنجایی که اولین حیوانات در اقیانوسها پدید آمدند و به بی مهرگان مختلف، از اسفنج گرفته تا کرم تا انسان تکامل یافتند، بسیاری از این کروموزومها برای نیم میلیارد سال دست نخورده باقی مانده اند. برای مقایسه، انسانها اکنون دارای ۲۳ جفت کروموزوم هستند که در مجموع ۴۶ جفت کروموزوم است که حاصل دو تکرار و ادغامهای متعدد و بازآراییهای کروموزومی از زمان حیوانات اولیه است.