وقتی در مورد چای گل سرخ یا همان گل محمدی صحبت می شود اولین موضوعی که به ذهنمان می رسد عطر و رایحه چای های مادر بزرگ ها می باشد. 🙂 اما این گل که به طور سنتی و از قدیم به شکل های مختلف، به صورت دمنوش و چای در ایران استفاده میشود چه خواص و فوایدی برای افراد دارد؟
گل سرخ، گل محمدی یا گل گلاب نوعی گل رز است که از دیرباز در ایران کشت می شده و مهم ترین کاربرد آن در صنعت گلاب گیری است. گل سرخ یا گل محمدی از تیره رزاسه بوده و قسمت قابل مصرف آن گلبرگ و ماده موثره آن تانن می باشد.
مناطق مورد کشت گل محمدی اغلب مناطق کوهپایه ای و مماطق خشک و نیمه خشک با تابستان های معتدل و خشک و زمستان های سرد می باشد.
در حال حاضر کشت گل محمدی در ۱۴ استان ایران صورت می پذیرد که مهمترین آنها استان های دهستان لاله زار کرمان، فارس داراب (لایزنگان) و شهر میمند فارس ، کاشان و آذربایجان شرقی است و در مابقی استانها کشت بیشتر به صورت پراکنده می باشد.بزرگترین دشت گل محمدی جهان در روستای لایزنگان (از توابع داراب) با مساحت حدود حدود ۵۰۰۰ هکتار قرار دارد که گل محمدی در آنجا به روش دیم کشت می شود.در برزک، نیاسر، قمصر، کاشان، اصفهان، دهستان لاله زار کرمان، داراب (لایزنگان) فارس و شهر میمند فارس از آن گلاب می گیرند و بعضی آنرا هم تقطیر می نمایند.
ترکیبات گل سرخ
این گیاه معطر دارای قند، تانن، اسید گالیک، اسانس، مواد پکتینی و ماده رنگی است. کاسبرگ رز وحشی یکی از منابع سرشار ویتامین C در قلمرو گیاهان شناخته می شود. کاسبرگ رز همچنین غنی از ویتامین های A، B و K است. در گذشته از کاسبرگ رز شربتی تهیه می شد که در زمان جنگ جیره بندی می گردید و برای افزایش مقاومت بدن کودکان در برابر عفونت ها و درمان سرماخوردگی معمولی به آن ها خورانده می شد.
مواد لازم برای دمنوش گل سرخ
- آب جوش 3 لیوان
- گل محمدی 1 قاشق غذا خوری
- چای سبز یا سیاه 1 قاشق مربا خوری
طرز تهیه دمنوش گل سرخ
1-یک قاشق غذاخوری گل سرخ را به همراه یک قاشق مرباخوری چای سیاه یا ترجیحا چای سبز را در یک قوری به همراه آب در دمای ۸۰ درجه ریخته به مدت ۱۵ الی ۲۰ دقیقه دم کنید و یا میتوانید فقط از گیاه گل سرخ استفاده کرده و مقدار بیشتری از آن را دم کنید.
2-اگر برای شیرین کردن چای از عسل استفاده کنید، مزه بهتری را خواهید چشید..
خواص دمنوش گل سرخ
- چای گل سرخ در بهبود دردهای قاعدگی موثر است.
- دمنوش گل سرخ موجب افزایش مقاومت بدن در برابر بیماری ها شده و ریه ها را تقویت می کند
- گل سرخ منبع آنتی اکسیدان بوده و از خواص دمنوش گل سرخ می توان به خاصیت ضد سرطانی آن اشاره کرد.
این دمنوش عوارض و نشانه های سرماخوردگی، آنفلوآنزا، زکام و گرفتگی های برونشی را از بدن دور می کند. - غرغره کردن دم کرده یا دمنوش این گیاه گلو درد را برطرف می کند.
- دمنوش این گیاه بوی بد دهان را رفع می کند.
- چای گل سرخ باعث تسکین دستگاه عصبی می شود.
- دمنوش این گیاه برطرف کننده نفخ معده است.
- دمنوش گل سرخ تب بر است.
- تقویت کننده و برطرف کننده ناراحتی های ریه، کلیه و تپش شدید قلب است.