یکی از دلایلی که شله زرد به عنوان نذری پخته میشود، طرز تهیه آسان آن است. اما جدای از آسانی پختن شله زرد، فوت و فنی دارد که اگر رعایت شود نتیجه کار بدون عیب و نقص خواهد بود.
شله زرد هم مانند فرنی و حلوا، یکی از دسرهای سنتی ایرانی است که بین ما ایرانی ها بسیار محبوب است و معمولا در مراسم مختلف و مناسبت های مذهبی به عنوان نذری پخته می شود. یکی از دلایلی که شله زرد به عنوان نذری پخته می شود، طرز تهیه آسان آن است. اما جدای از آسانی پختن شله زرد، فوت و فنی دارد که اگر رعایت شود نتیجه کار بدون عیب و نقص خواهد بود.
مواد لازم برای تهیه شله زرد نذری برای ۲۰ و ۱۵۰ نفر
مواد اولیه | تعداد نفرات: ۲۰ نفر | تعداد نفرات: ۱۵۰ نفر |
برنج نیم دانه | ۲.۵ پیمانه | ۳.۵ کیلو گرم |
شکر | ۵ پیمانه | ۷ کیلو گرم |
آب | ۱۵ پیمانه | ۷۵ پیمانه |
کره | ۱۰۰ گرم | ۳۵۰ گرم |
گلاب | ۱.۵ پیمانه | ۲.۵ پیمانه |
هل | به میزان لازم | به میزان لازم |
پودر ژلاتین | ۲.۵ قاشق غذاخوری | ۱۳ قاشق غذاخوری |
زعفران | به میزان لازم | ۲ مثقال |
خلال بادام | ۲۵۰ گرم | ۱ کیلوگرم |
مراحل تهیه شله زرد نذری
۱- در ابتدا برنج را ۲ الی ۳ بار با آب سرد بشویید و آن را به مدت ۲۴ ساعت در آب خیس کنید. در صورتی که زمان مناسب برای این کار را نداشتید، برنج را از ۶ ساعت قبل در آب بخیسانید. اگر برنج شما نیم دانه است، ۳ تا ۴ ساعت برای خیساندن برنج کافی است.
۲- هل ها را در لیوانی از گلاب قرار دهید و کناری بگذارید. برنج خیسانده شده را در دیگ یا قابلمه بدون درب روی حرارت زیاد قرار دهید تا زمانی که آب برنج به جوش بیاید. توجه کنید که قبل از اضافه کردن سایر مواد اولیه، برنج به آرامی باید بپزد تا زمانی که کاملاً چسبناک شود. به طور کلی برنج باید بافتی لطیف و صاف بدون اثری از برنج اصطلاحاً زنده داشته باشد. (در این مرحله از هم زدن برنج خودداری کنید.)
۳- بعد از اینکه آب برنج کاملا خشک شد، زعفران را در سه مرحله به ظرف اضافه کنید و هم بزنید. توجه داشته باشید که در این مرحله از بیم ته گرفتن شله زرد، آب به آن اضافه نکنید. چرا که در مرحله بعدی، شکر اضافه می شود و موجب آب انداختن برنج می شود.
۴- شکر دومین ماده ای است که به این نذری اضافه می شود. بعد از چند قل جوشیدن، هل یا عرق هل همراه با گلاب را در چند مرحله اضافه می کنیم. در مرحله بعدی پودر ژلاتین را اضافه نمایید و به خوبی در مواد مخلوط کنید. برای اطمینان از حل شدن آن در مواد، می توانید پودر ژلاتین را به روش بن ماری در آب حل کرده سپس به دسر اضافه کنید. درصورت تمایل، خلال های بادام را در گلاب خیسانده سپس حدود ۲۰ دقیقه قبل از تمام شدن مراحل پخت به شله زرد اضافه کنید.
۵- در پایان، ترکیب به دست آمده را مخلوط می کنیم تا مواد به خوبی به خورد هم بروند. این ترکیب را به مدت یک ساعت با قرار دادن دم کنی روی قابلمه یا دیگ، روی حرارت ملایم قرار می دهیم. حالت قالبی این غذا به دلیل پودر ژلاتین است که اگر علاقه ای به آن ندارید، کافیست آن را از لیست مواد اولیه خود حذف کنید.
از آنجایی که شله زرد حالت پذیر است، می توانید آن را در قالب های کوچک ریخته و حدود ۶ تا ۷ ساعت در یخچال نگهدارید تا کاملا فرم بگیرد سپس با خلال پسته، بادام یا دارچین تزیین کنید.