به اعتقاد دکتر ملکنیا روانشناس کودک و نوجوان، این سبک فرزند پروری آسیب جدی را برای رشد طبیعی کودک به همراه دارد چراکه والدین کنترلگر در جریان رشد کودک سعی دارند به بهترین نحو فرزند خود را بزرگ کنند و بهنوعی در فرزند پروری کمالگرایی دارند. آنها از اینکه فرزندشان دچار خطا شود، میترسند و سعی میکنند در تمام امور فرزندشان کنترل افراطی داشته باشند. در تمام موقعیتها بهجای فرزندشان تصمیم میگیرند و استقلال او را نادیده میگیرند.
دکتر ملک نیا، روانشناس کودک و نوجوان می گوید: «والد کنترل گر اجازه نمی دهد فرزندش استقلال پیدا کند و بدون شک برای کودک فقط یک راه وجود دارد، آن هم راهی که والدین او انتخاب کردند. او در آینده هیچ وقت نمی تواند راه های مختلف را انتخاب و به چالش بکشد، چون او انتخاب کردن را یاد نگرفته است. درنتیجه، والدین در این شیوه تربیتی عملاً خلاقیت و تفکر واگرا را در فرزندشان نابود می کنند.»
والدین در هر خانواده ای نقش مهمی در زندگی فرزند خود دارند. معمولاً والدین خواسته ها، نیاز ها و نگرانی های فرزندشان را مقدم بر خواسته های خود می دانند و بر اساس تجربیاتشان سعی می کنند فرزندشان را به بهترین نحو راهنمایی کنند، اما گاهی راهنمایی و دلسوزی های والدین تا آنجا پیش می رود که آن ها انتظار دارند فرزندشان دقیقاً مطابق با میل و نظر آن ها زندگی کند. این در حالی است که کودکان و نوجوانان ویژگی ها، علایق و سلیقه متفاوتی با والدین خوددارند و طبیعی است که با والدین خود اختلاف نظر داشته باشند.
ازآنجایی که مرز باریکی بین راهنمایی، نظارت و کنترل وجود دارد، والدین گاهی حتی متوجه رفتار های کنترل گرایانه خودشان نمی شوند و تصورشان این است که بر فرزندشان مراقبت و نظارت دارند. ازاین رو، در گفتگو با دکتر آرزو سادات ملک نیا، روانشناس کودک و نوجوان به بررسی نشانه های والدین کنترل گر و نحوه رفتار کودکان و نوجوانان با این دسته از والدین پرداختیم.