بر اساس یک مطالعه جدید و آزمایشی در ایستگاه فضایی بینالمللی (ISS) که نشان میدهد اشعه ماوراء بنفش تنها پس از یک سال مولکولهای بیولوژیکی را میشکند، مریخنوردان ناسا نباید انتظار داشته باشند که نشانههایی از زندگی را در سطح سیاره سرخ شناسایی کنند.
وب سایت اسپیس، کنجکاوی و استقامت هر دو از طیف سنج های رامان برای شناسایی ترکیبات آلی و احتمالا مولکول های بیولوژیکی روی سطح مریخ استفاده می کنند.
یک طیف سنج رامان از لیزر برای تحریک مولکول ها استفاده می کند و سپس نحوه پراکندگی نور توسط این مولکول های برانگیخته به دانشمندان می گوید که آنها چه نوع مولکولی هستند.
آنها به ترکیبات آلی حساس بوده و به همین دلیل است که آنها یک ابزار کلیدی برای هر دو مریخ نورد محسوب می شوند.
با این حال، تحقیقات جدید در ایستگاه فضایی بین المللی تردیدهایی را در مورد مفید بودن این ابزار در مریخ ایجاد کرده است. مریخ به دلیل اتمسفر نازک و نداشتن سپر مغناطیسی، توسط سیلابی از نور فرابنفش خورشید که می تواند برای سلول های بیولوژیکی مضر باشد، غرق می شود.
نکته مهم این است که این تکنیک هنوز هم می تواند مولکول های زیستی را از یک نمونه کنترل که در برابر تشعشعات توسط لایه های عمیق تر سنگی محافظت شده اند، شناسایی کند. این تشخیص ها نشان می دهد که ماموریت های مریخ نوردهای کنونی یا آینده هنوز هم می تواند نشانه هایی از زیست مدفون در سطح را شناسایی کند.
دانشمندان می گویند، اشعه ماوراء بنفش تنها چند میکرومتر تا میلی متر به سطح مریخ نفوذ می کند، بنابراین ترکیبات آلی و مولکول های زیستی بالقوه باید فراتر از این اعماق محافظت شوند. اگر کمی عمیق تر حفاری کنید و شاید به این مهم نائل شویم.
در همین حال، مریخ نورد روزالیند فرانکلین (Rosalind Franklin ExoMars) متعلق به آژانس فضایی اروپا، مته روباتیکی را به مریخ خواهد برد که می تواند حدود ۲ متر در عمق مریخ حفاری کند.
پرتاب این مریخ نورد به تعویق افتاده است، زیرا یک فرودگر روسی قرار بود آن را روی سطح سیاره سرخ بگذارد، اما وقایع اوکراین مانع از این همکاری شده است.