درحالی که در هفته های گذشته تعدادی از کارشناسان فضای مجازی آنچه در پی محدودیت های اخیر بر اینترنت می گذرد را اجرای طرح تصویب نشده مجلس یعنی صیانت می دانستند اما طراحان این طرح چنین ادعایی را رد می کنند. در این گزارش سعی شده مروری شود بر تمام اتفاقات و اظهار نظرها درباره شرایط فعلی اینترنت کشور و سناریوهایی که برای آینده مطرح شده اند.
پس از اعمال محدودیت های امنیتی اخیر برای محدودسازی پلتفرم های خارجی و همچنین قطع پهنای باند اینترنت بین الملل در ساعاتی از روز در شبکه موبایلی کشور، بسیاری از کارشناسان با برشمردن ویژگی های طرح صیانت چون فیلترینگ پلتفرم های خارجی بدون مجوز، گوگل سیف و مواردی از این دست.
اینکه پورت های دسترسی به بسیاری از فیلترشکن ها بسته شده و دسترسی به اینترنت بین الملل به حداقل رسیده است. این ادعا اما در روزهای گذشته بارها از سوی مقامات مختلف دولتی و نمایندگان مجلس تکذیب شده است و حتی تعدادی از طراحان اصلی طرح صیانت با انتقاد از دیگر نمایندگان شان در مجلس می گویند آنچه امروز در قالب محدودیت های امنیتی اعمال شده به دلیل عدم تصویب و اجرای آن طرح است. اولین منتقد این شرایط مرتضی آقا تهرانی بود که هفته قبل در سخنرانی اش گفت: «دو سال چند نماینده مجلس طرح ما را برای صیانت از فضای مجازی معطل نگه داشتند. »
او تاکید داشت برای حل مسئله باید شبکه ملی اطاعات تکمیل شود، پلتفرم های داخلی هم طوری توسعه پیدا کنند که به مراتب بهتر از واتساپ باشند و برای نمونه از ایتا اسم برده بود که توسط ۵ طلبه تولید شده و قابلیت های بالایی دارد. آقا تهرانی تاکید کرده بود با این اتفاق و تصویب اجرای قانون صیانت دیگرفضای مجازی یک تهدید نخواهد بود.
او البته در بخشی از حرف هایش گفته بود فیلترینگ راهکار نیست. اما شبکه ملی اطلاعات که بستر اصلی تمام ارتباطات داخلی خواهد شد و در یک ماهه اخیر اکثر بخش های خدماتی بر این پایه فعالیت داشته اند، ۵۰ درصد توسعه فیزیکی داشته است. این را زارع پور وزیر ارتباطات گفته و تاکید داشته ۴۰ درصد این پیشرفت در دوره دولت روحانی و محمد جواد آذری جهرمی رخ داده است. وزیری که همچنان در مقام کارشناس مخالفت محدودیت هاست.