سقوط هواپیمای اوکراینی و جانباختن تمامی سرنشینان آن باعث شد تا بخشی از اهالی فرهنگ و هنر به این ماجرا واکنش نشان دهند و از حضور در جشنواره فجر انصراف دهند. در این میان برخی نیز معتقد بودند که باید در جشنواره فجر حضور پیدا کرد. اما حالا پس از گذشت چند روز از شروع این حرکت اعتراضی، فضایی دو قطبی میان جامعه فرهنگ وهنر حاکم شده است.
ماجرا از آنجا آغاز شد که "مسعود کیمیایی" با وجود اینکه فیلم جدیدش "خوش شد" به بخش رقابتی جشنواره فیلم فجر راه یافته بود، اما پس از اعلام نتیجه درباره علت سقوط هواپیما، با انتشار ویدیوئی کوتاه از حضور در این جشنواره انصراف داد.
پس از او، سعید آقاخانی، میترا ابراهیمی، کارگردان مستند "کامی"، پیمان معادی بازیگر فیلم "درخت گردو"، پگاه آهنگرانی، سارا بهرامی، مریم بوبانی، پرستو گلستانی، حسن معجونی، امیر مهدی ژوله، مهدی کوشکی، سمانه زندینژاد، آتیلا پسیانی، عبدالرضا کاهانی و حسام خلوصی نیز اعلام کردند که در جشنواره فجر حاضر نخواهند شد.
پس از اهالی سینما، این بار نوبت به ابراهیم حقیقی، دبیر کل جشنواره هنرهای تجسمی رسید تا عدم حضورش را اعلام کند. پس از اعلام انصراف حقیقی دبیرکل جشنواره هنرهای تجسمی، دبیران و داوران بخشهای مختلف این دوره از جشنواره شامل بخش عکس، نقاشی، گرافیک، سفال، مجسمه سازی و تصویرگری از ادامه حضور در این جشنواره انصراف دادند. ولی هنوز مشخص نیست اداره کل هنرهای تجسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی این استعفا را خواهد پذیرفت یا خیر.
اهالی موسیقی نیز ادامه دهنده این حرکت بودند. کیوان ساکت، نوازنده و آهنگساز، اولین نفری بود که در میان اهالی موسیقی اعلام کرد که در این جشنواره حاضر نخواهد شد. پس از او، علی قمصری، آهنگساز و نوازنده و هانا کامکار، خواننده و نوازنده نیز عدم حضورشان در جشنواره موسیقی فجر را رسانهای کردند.