مدیر پایگاه میراث فرهنگی ماسوله با اشاره به آنکه برای ثبت جهانی این منطقه اتحاد همه گیلانیها در همه سطوح لازم است، از عدم توجه جدی به حفاظت معماری ماسوله، نبود گردشگران خارجی در مهمترین روستای پلکانی کشور و دغدغه تضعیف فرهنگ میزبانی درمیان اهالی محلی خبر داد.
ماسوله معروفترین روستای پلکانی کشور با قدمتی طولانی است که از سال ۲۰۰۷ در لیست انتظار برای ثبت در فهرست میراث جهانی یونسکو قرار دارد. هر سال میگذرد و یک اثر از ایران به ثبت میرسد و همچنان ماسوله در لیست انتظار باقی مانده. هرچند گفته میشود سیمها و کابلهای برق و تلفن و حتا دفع آبهای سطحی یا فاضلاب و... موانعی برای ثبت جهانی این میراث شگفتانگیز هستند اما مدیر پایگاه میراث فرهنگی ماسوله معتقد است، اگر اتحاد هدفمندی در این استان برای ثبت جهانی شکل بگیرد، ثبت جهانی ماسوله دور از انتظار نیست و گیلانیها هستند که باید این مهم را از مسئولان کشوری مطالبه کنند. اما تا به حال این فرایند پیشرفت قابل توجهی نداشته و ماسوله بیش از ۱۳ سال است که در انتظار ثبت جهانی به سر میبرد.
سیداحمد نجیبی (مدیر پایگاه میراث فرهنگی ماسوله) دراین خصوص گفت: ثبت جهانی یک سایت تاریخی مزایای قابل توجهی برای یک استان دارد. حضور گردشگران خارجی اولین و بدیهیترین این مزیتهاست. ثبت جهانی یک اثر سند یکتایی آن در جهان است و اعتبار سیاسی و اجتماعی قابل توجهی برای منطقه دارد. در شرایط جنگی حمله به یک محوطه میراث جهانی جنایت جنگی شناخته میشود و در شرایط بحران همه کشورهای جهان ملزم به کمک به سایتهای جهانی هستند. از همه اینها گذشته کشور میزبان یک اثر جهانی در سازمان علمی و فرهنگی ملل متحد متعهد میشود که تمام هزینهها و مسئولیتهای حفاظت و توسعه آن را در هر شرایطی تأمین کند. طی سالهای گذشته شاهد آن بودیم که بسیاری از سایتهای تاریخی با وجود مشکلاتی که داشتند توانستند ثبت جهانی شوند این در حالیست که به لحاظ حفاظتی ماسوله در شرایط نسبتاً خوبی به سر میبرد.
او افزود: با توجه به آنکه بر اساس سازوکاری معطوف به همه عوامل، تصمیمگیری در وزارت میراث و گردشگری تصمیم برای ارائه پروندههای میراث جهانی انجام میشود از این رو برای ارائه هریک از پروندهها توسط استانهای مختلف باید مردم و مسئولان آن استان با اراده و عزم جدی نشان دهند که برای ثبت جهانی آن محوطه دغدغه جدی دارند. فاکتورهای زیادی در خصوص این انتخاب وجود دارد که تاکنون ماسوله گزینه نهایی نبوده است. وقتی تصمیم گرفته شود یکی از پروندهها برای ثبت در فهرست یونسکو ارسال شود آن زمان مشکلات سایت فقط به آن پایگاه ارتباط پیدا نمیکند بلکه تبدیل به یک موضوع ملی میشود و تمام ارگانها و مسئولان برای رفع مشکلات پا به میدان میگذارند و خود را مسئول میدانند همانطور که امسال در در خصوص ثبت پرونده منظر فرهنگی اورامانات شاهد بودیم.
مدیر پایگاه میراث فرهنگی ماسوله ادامه داد: در مقایسه با بسیاری از سایتهای تاریخی میتوان گفت ماسوله شرایط خوبی دارد. اینگونه نیست که آمادگی ثبت جهانی را نداشته باشد. هرچند با اداره مخابرات و برق و... مشکل داریم اما زمانی که اراده برای ثبت جهانی ماسوله جمع شود آنگاه با ظرفیت کشوری میتوان برای حل این مشکلات اقدام کرد. در عین حال برای رفع مشکلاتی که یک سایت تاریخی دارد میتوان به یونسکو برنامه ارائه داد و لزومی ندارد که فرایند آن تمام شده باشد. اما در هر حال نباید فراموش کرد که آماده کردن یک سایت برای ثبت جهانی بسیار فرایندی سخت است که وقت و انرژی زیادی لازم دارد و در این راستا باید اشخاص و نهادها منافع و گاه عافیتطلبیهای فردی و بخشی را کنار بگذارند.
نجیبی با اشاره به اینکه یکی از مزایای ثبت جهانی افزایش تردد گردشگران بینالمللی است، گفت: ماسوله همیشه با حجم زیادی از گردشگران داخلی روبرو بوده و هم اکنون نیز با وجود شیوع ویروس کرونا شاهد حضور تعداد زیادی از مسافران و گردشگران در ماسوله هستیم چنانچه ظرفیت اشتغال مراکز اقامتی در ماسوله بخصوص در روزهای تعطیل بیش از ۵۰ درصد است. این در حالی است که بسیاری از گردشگران داخلی با توجه به آنکه همه نیازهای خودشان از قبیل غذا، آب معدنی، پتو و چادر و مایحتاج عمومی خود را و حتی قلیان با خود به همراه میآورند و درنهایت فقط پسماند و عواقب اجتماعی حضورشان را برای ماسوله به جا میگذارند.
او تصریح کرد: قطعاً این نوع از گردشگری برای اهالی ماسوله بازدهی اقتصادی ندارد. بسیاری از اینها حتی بازدهی فرهنگی نیز ندارند. بسیاری از این گردشگران برای گرفتن عکسهای سلفی از خود به ماسوله میآیند و توجهی به آنچه که در ماسوله وجود دارد، ندارند. روند به گونهای پیش میرود که اهالی بومی ماسوله به جای آنکه به عنوان جامعه میزبان عمل کنند به فکر محافظت خود در مقابل این گردشگران و البته کسب منافع اقتصادی به هر شکل هستند. با وجود چنین سازوکاری نه تنها گردشگری پایدار در ماسوله اتفاق نمیافتد بلکه دیگر شاهد مناسباتی از جنس مناسبات میزبان و میهمان نیز در ماسوله نخواهیم بود.