شهردار منطقه ۱۷ تهران میگوید بسیاری از املاک متعلق به شهرداری با طرح پرونده از سوی معارضان و دفاع ضعیف گروه حقوقی شهرداری، از دست عموم مردم خارج و به معارضان واگذار شده است.
امید سلیمی بنی: یک سال و دو ماه از زمان حضور محمود کلهر در شهرداری منطقه ۱۷ تهران می گذرد. او که پیش از این قائم مقام سازمان املاک شهرداری تهران بوده و مدتها در وزارت کشور و معاونت حقوقی ریاست جمهوری حضور داشت در زمان تصدی اش در منطقه ۱۷ تهران، چند محور را در دستور کار خود قرار داده است. اولین محور، آوردن ورزش به میان مردم منطقه از طریق توسعه دوچرخه سواری به عنوان یک شکل رایج از حمل و نقل شهری است. همچنین کاهش آسیبهای اجتماعی و توجه ویژه به مناطق بیدفاع شهری از جمله حریم راه آهن تهران- تبریز از عمده ترین سیاستهایی است که کلهر در جنوب غرب تهران پی می گیرد.
شاید بتوان گفت عمده ترین دغدغه ای که این روزها کلهر با آن روبروست، دعواهای دادگاهی است که شهرداری تهران بر سر املاک با متعارضین دارد. کلهر که دارای تحصیلات رشته حقوق است، می گوید بنیه شهرداری در دفاع از حقوق مردم در مورد املاک متعلق به شهرداری ضعیف است و این ضعف باعث شده تا در بسیاری از پرونده ها، شهرداری بازنده شود.
آنطور که کلهر عنوان می کند ضعف در دفاع از حقوق مردم باعث شده است در ادوار گذشته، برخی از املاک شهرداری با حکم دادگاه به اشخاصی داده شود که به صورت مشارکتی، پروژهها را با شهرداری اجرا می کردند.
در ادامه، گفتگو با این مدیر شهری پایتخت در کافه خبر را می خوانید.
آقای کلهر، شما سابقه کار در سازمان املاک را دارید. شهرداری تهران می گوید از لحاظ درآمدهای نقد به پیش بینی دست پیدا کردهایم ولی از لحاظ درآمدهای غیر نقد مشکلاتی وجود دارد. البته شاهدیم کارمندان شهرداری حقوقشان به تعویق می افتد. وضعیت شهر تهران از لحاظ تحقق درآمدهای غیرنقدی چگونه است؟
اشکالی از سالهای گذشته در شهرداری تهران وجود داشته و این است که بنیه حقوقی شهرداری باید خیلی قوی تر از چیزی باشد که الان شاهد آن هستیم. بسیاری از املاک شهرداری، مورد طمع جاعلان و زمین خواران قرار گرفته است. آنها سراغ جاهایی می روند که به درد بخور باشد و مدافع سرسخت نداشته باشد. ما در منطقه ۱۷، حدود ۵ ملک به درد بخور داریم که همه آن ها با زد و بند و اسناد جعلی در آستانه ابطال سند شهرداری و انتقال به نام آنها بود. من که وارد شدم، این وضعیت را شاهد بودم. مثلا ما در زمینی که بسیار مرغوب است و ۱۰۰۰ متر مربع وسعت دارد و ۱۵ سال است خریداری شده و در اختیار شهرداری است، پروژه ای را داریم اجرا می کنیم. ناگهان کسی پیدا می شود و قولنامه ای خطی در دست دارد و می گوید این ملک متعلق به من است. ما که باید برویم در دادگاه دفاع کنیم چه کرده ایم؟ من بعضا پرونده ها را می خوانم و می بینم همکاران من در دادگاه شرکت کرده اند ولی تنها چیزی که نگفته اند این است که از دادگاه خواهش کنند شهرداری به نفع کسی که شاکی است محکوم شود. فقط این را نگفته اند!
یعنی دفاع نماینده حقوقی شهرداری در پرونده ضعیف بوده یا مشکلات دیگری مانند تبانی و خیر و بخشش املاک وجود داشته است؟
ما می بینیم نوع دفاع طوری بود که انگار نماینده حقوقی شهرداری می گوید ما می پذیریم و حق با طرف مقابل است. وقتی شما در دادگاه اقرار می کنید، قاضی نشسته و می گوید بهترین دلیل، اقرار است. اینجا دل آدم خیلی می سوزد. شاید آقای حناچی شهردار تهران ملاحظه داشته باشد و در این حوزه ها بسیاری از مطالب را نگوید. او بسیار ملاحظه دارد و منش او طوری است که تلقی نشود تعرض به جایی شده است، ولی در حوزه املاک شهرداری در بسیاری از جاها اگر ما نگوییم خیانت اتفاق افتاده بود، حتما «شبه خیانت» اتفاق افتاده است. شاید عنصر معنوی و قصد در کار نبوده است، ولی نتیجه این شده است.
بیشتر در چه املاکی ما شاهد دست اندازی و طرح دعواهای حقوقی توسط معارضان هستیم؟
در پروژه های مشارکتی ما مکرر شاهد این اتفاقات هستیم. لذا وقتی ما می خواهیم سراغ ملکی برویم، روی کاغذ می گویند اینجا متعلق به شهرداری است ولی وقتی سراغ آن می رویم می بینیم هزار جور گرفتاری دارد، در دادگاه پرونده دارد و نمی توان تا تعیین تکلیف نهایی، اقدامی کرد. شهرداری خیلی جاها ثروت دارد ولی با این ضعفی که از لحاظ حقوقی وجود داشته است، بسیاری از اموال حیف و میل شده و بسیاری در آستانه این مشکلات است. الحمدلله در دوره فعلی، با دلسوزی این مسایل در شهرداری دنبال می شود.
در مقابل این مشکلات قانونی چه اقدامی می توان کرد؟
در شهرداری منطقه ۱۷ ما تمام تلاش خود را می کنیم تا نگذاریم املاک متعلق به عموم مردم از دستمان خارج شود و امید داریم املاکی که از دست رفته است را هم برگردانیم. هر چند تعدادی از این املاک را هم برگرداندیم. اگر بنیه حقوقی شهرداری تقویت شود، می توان بسیاری از املاک از دست رفته را زنده کرد. املاک زیادی در دست دیگران است که می توان آنها را برگرداند. اینجا نیاز به کمک دستگاه قضایی و سایر دستگاه ها داریم تا به کمک شهرداری بیایند تا بتوانیم املاکی که به همه مردم شهر تعلق دارد را پس بگیریم.