ابراهیم رئیسی، رئیس قوه قضائیه ایران از مخالفت آیتالله علی خامنهای با خرید واکسن از بریتانیا و آمریکا دفاع کرده و مدعی شده این کار برای "صیانت" از جان مردم بوده و ایران، "آزمایشگاه واکسن آمریکایی و انگلیسی نیست."
آقای رئیسی گفته است تصمیم آیتالله خامنهای "در تحریم واکسن آمریکایی و انگلیسی، برای صیانت از جان مردم در برابر کسانی بود که بدون توجه به جان انسانها، دنبال منافع خود بودند".
او یکی از جلوههای اعتماد به نفس ملی را، تولید واکسن ایرانی دانست و گفت "این اعتماد به نفس زمینهساز تمدن نوین اسلامی است".
رئیس قوه قضائیه خطاب به منتقدان گفت "برخی مبتلا به ویروس خودتحقیری هستند که این ویروس اگر از ویروس کرونا خطرناک تر نباشد کمتر هم نیست".
آیتالله خامنهای روز جمعه هشتم دی در یک سخنرانی تلویزیونی ورود "واکسنهای آمریکایی و انگلیسی" را ممنوع کرد و این فرضیه را مطرح کرد که این کشورها "میخواهند واکسن را روی ملتهای دیگر امتحان کنند، ببینند اثر میکند یا نمیکند."
این سخنان باعث بهت و خشم ایرانیانی شد که منتظر ورود واکسن به کشورشان بودند.
با وجود اعلام ممنوعیت از سوی رهبر ایران، رئیس و مدیران ارشد سازمان نظام پزشکی ایران در نامهای به رئیس جمهور از او خواستند برای تهیه واکسن کرونا بدون توجه به مسائل سیاسی، از تمام ظرفیتهای موجود استفاده کند. روسای سازمان نظام پزشکی ایران تامین سریع و استفاده از واکسن مناسب و مؤثر را " تنها راه غلبه و قطع زنجیره " شیوع کووید-۱۹ عنوان کرده و خواهان دسترسی مردم و کادر درمان به واکسن "در کوتاهترین زمان ممکن" شدهاند.
سازمان عفو بینالملل هم تصمیم آیتالله خامنهای برای ممنوع کردن دسترسی میلیونها نفر از مردم ایران به واکسنهای حیاتی را "نادیده انگاشتن حق حیات و حق سلامت" مردم دانسته و گفته است: "رهبر در حال بازی با جان میلیونها انسان است. مقامات باید به این بیاعتنایی شرمآور به تعهدات حقوق بشری پایان دهند."
مایکل رایان، مدیر اجرایی برنامه فوریتهای سلامت سازمان بهداشت جهانی هم گفته است: "این سازمان بارها تاکید کرده که کرونا را سیاسی نکنید و حالا هم میگوید لطفا ماجرای واکسن را سیاسی نکنید."
با این حال سعید نمکی وزیر بهداشت نیز با دفاع از نظر رهبر جمهوری اسلامی گفت "حالا که به رهبری که مانند پدر یک خانواده هستند گفتهاند این شیوه معالجه برای فرزندانت ممکن است عارضه ایجاد کند، حق دارند که مسئولین کشور را از چیزی که در رابطه با آن تشکیک ایجاد شده است منع کند."
۲۰۰ نماینده مجلس شورای اسلامی هم در بیانیهای با حمایت از تولید واکسن داخلی زیر نظر "ستاد اجرایی فرمان امام"، تصمیم رهبر ایران درباره ممنوعیت واردات واکسنهای ساخت شرکتهای آمریکایی، انگلیسی و فرانسوی را "فصلالخطاب" خواندند.
کواکس، نهاد هماهنگکننده تلاشهای جهانی برای دسترسی کشورها به واکسن کووید-۱۹ در واکنش به سخنان رهبر ایران درباره ممنوعیت خرید واکسن تولید آمریکا و بریتانیا به بیبیسی فارسی گفت که این نهاد طیفهای گوناگونی از واکسنهای موجود را تهیه میکند و دولتها گزینههای زیادی برای انتخاب دارند.