استاد دانشکده روابط بین الملل در گفتگویی با تأکید بر اینکه دموکرات ها تمایل به پادشاهی بن نایف دارند گفت: با عنایت به آمادگی بایدن به بازگشت به برجام و احتمالا ادامه مذاکرات با ایران و صفر شدن شانس حمله به ایران که بن سلمان در دوره ترامپ، امید زیادی به آن بسته بود، راهی به جز نزدیک شدن به ایران برای شیوخ خلیج فارس باقی نمی ماند.
خبرآنلاین نوشت: ترس و وحشت سعودی ها از آمدن جو بایدن به کاخ سفید بی جهت نبود؛ اگر چه فیصل بن فرحان وزیر خارجه عربستان اخیرا ادعا کرد که حضور بایدن و یا ترامپ در کاخ سفید برای ریاض تفاوتی ندارد، اما تحرکات اخیر این کشور در منطقه موضوعی نیست که از دید ناظران و تحلیلگران پنهان بماند. از همین رو در ابتدای کار به نظر می رسد که سعودی ها با از دست دادن چتر حمایتی خود یعنی دونالد ترامپ با چالش های جدیدی دست و پنجه نرم خواهند کرد. فشارهای حقوق بشری، انتشار اطلاعات محرمانه درباره قتل جمال خاشقچی و تجدید نظر در خصوص تروریستی نامیدن گروه انصارالله از جمله مواردی است که موجبات نگرانی سعودی ها را فراهم آورده است. اینکه دولت بایدن در نهایت چه سیاستی را در قبال عربستان در پیش می گیرد موضوع گفتگوی خبرگزاری خبرآنلاین با دکتر سید علاءالدین غروی استاد دانشکده روابط بین الملل بود که در ادامه مشروح آن را می خوانید:
در جلسه اخیر سنا برای تایید وزرای بایدن درباره رویکرد دولت بایدن در قبال عربستان مواردی مطرح شد. مدیر اطلاعات ملی امریکا در این جلسه وعده داد که اطلاعات طبق بندی شده و محرمانه درباره قتل خاشقچی منتشر خواهد شد. فکر می کنید در صورت انتشار این اطلاعات عربستان تا چه حد تحت فشار قرار گیرد؟
سوالی بسیار خوب و از نظر زمانی بسیار بجاست زیرا که خیلی ها منتظر این روزها بودند تا ببینند جو بایدن که در زمان جنایت قتل بی رحمانه جمال خاشقچی، روزنامه نگار آمریکایی/سعودی و خبرنگار روزنامه واشنگتن پست، به همراه هم حزبی هایش در حزب دموکرات، این جنایت فجیع و دلخراش را محکوم کرده و از نقش محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی، سخن گفته بود، اکنون که وارد کاخ سفید شده است، چه سیاستی در برابر این مساله در پیش خواهد گرفت.
شایان یادآوری است که در ماه اکتبر ۲۰۲۰، یعنی چهار ماه پیش و در گرماگرم کارزار انتخاباتی که همزمان با سالگرد قتل خاشقچی بود جو بایدن با صدور اطلاعیه ای موضعی سرسخت در برابر این واقعه گرفت:
"امروز، من به خیل بسیاری از زنان، مردان، کنشگران سیاسی، روزنامه نگاران شجاع سعودی و جامعه بین الملل می پیوندم که سوگوار مرگ خاشقچی هستند و دعوت او را برای حقوق جهانشمول مردمان همه سرزمین ها برای آزادی، تکرار می کنند...در مدیریت بایدن ـ هریس، ما روابطمان را با این پادشاهی و نیز پشتیبانی ایالات متحده از جنگ سعودی در یمن، مورد بررسی مجدد قرار خواهیم داد تا اطمینان حاصل کنیم که آمریکا بخاطر فروش سلاح یا خرید نفت، ارزشهای خود را قربانی نمی کند... پایبندی آمریکا به ارزش های دموکراتیک و حقوق بشر، برای ما؛ حتی با نزدیک ترین متحدان امنیتی مان، یک اولویت به حساب می آید ".