با اجرای وابی سابی در دکوراسیون از اسراف دوری کرده و با طبیعت انس بیشتری پیدا میکنید. ضمن این که میتوانید خانه ای دوست داشتنی با وسایلی طبیعی که دوستشان دارید محطی سرشار از انرژی و گرما داشته باشید.
وابی سابی (به انگلیسی wabi-sabi) در لغت به معنای ظرافت کم اهمیت یا سادگی روستایی ترجمه می شود. یعنی زیبایی در سادگی است. یک سبک دکوراسیون ژاپنی است که نقایص وسایل را نه تنها نمیپوشاند بلکه به طرز زیبایی آن را جلوه می دهد. وابی سابی بر این سبک بنا شده است که نواقص موجود در وسایل و خانه نه تنها زشت نیست بلکه میشود با چند حرکت آن را زیباتر کرد. زیبایی را رابد در نقص و ذات اشیا جستجو کرد نه در کمال و لوکس بودن .
طراحی وابی سابی در دکوراسیون به چه معناست؟
اجرای طراحی وابی سابی در دکوراسیون خانه یعنی میتوانید از وسایل و مبلمان خانه همانگونه که هستند و با ظاهر اصلی و طبیعی خود استفاده نمایید.
در طراحی وابی سابی ، خانه زیبا خانه ای است که دارای اصالت باشد و زیبایی آن حتی با وجود نواقص احتمالی، نشات گرفته از ذات اصلی خودش باشد.
وابی سابی هنر اصلی ژاپنی در یافتن زیبایی در نقص و عمق طبیعیت یعنی پذیرفتن چرخه طبیعی رشد، پوسیدگی و مرگ است. ساده ، تنبل و بی نظم است و بیش از همه به اصالت احترام می گذارد.
عدم تقارن، ناهمواری، سادگی ، فروتنی ، قدردانی و صرفه جویی و بی آلایش بودن و نگاه به طبیعیت از اصول این سبک است. ست کردن همه چیز در وابی سابی لازم نیست، مثلا لازم نیست در اتاق همه لامپ ها از یک نوع باشد بلکه میتوانید به سراغ رنگ ها و بافت های مختلف بروید.
شاید بتوان گفت وابی سابی ، زیبایی فقر یا زیبایی در نقص است که در هنرهای مختلف مورد استفاده قرار میگیرد.
این سبک به عمق فلسفه ژاپنی مبنی بر پذیرش نقص به عنوان راهی برای بهبود زندگی و خوشبختی ماست. از آن جایی که هیچ چیز در زندگی کامل و بدون نقش نیست، می توان گفت وابی سابی در ذات خود به معنای در آغوش کشیدن نقص است.
وابی سابی در دکوراسیون داخلی
در اجرای سبک وابی سابی چیدمان دکوراسیون داخلی با استفاده از وسایل با ظاهر اصلی و ساخته شده از مواد طبیعی مثل چوب و پارچه های قدیمی و دست ساز، همانگونه که هست، طراحی را انجام میدهیم و وسایل قدیمی میتوانند دوباره استفاده شده و جایگزین مبلمان مدرن شوند.
این سبک طراحی، افراد را به سمت هنرها و صنایع دستی زیبا و با اصالت سوق میدهد. ضمن این که موجب بروز خلاقیت برای ساخت وسایل مورد نیاز با کمترین هزینه می شود. باعث ایجاد طراحی با روحیه و گرم در محیط خانه با استفاده از ورود نور ، طبیعت ارگانیک و سبز محل زندگی می شود.
دکوراسیون طبیعی و دلنشین در وابی سابی
دکوراسیون طبیعی در طراحی وابی سابی از اهمیت زیادی برخوردار است. بنابراین برای چیدمان حتما باید از طبیعت ایده بگیرید و اشیا طبیعی را با همان شکل و ظاهر طبیعیشان حتی اگر لب پریده ، شکسته یا نامتقارن باشند، استفاده کنید. استفاده از پارچه های قدیمی و مندرس و سرامیک های شکسته هم برای این نوع دکوراسیون کارایی زیادی دارند.
استفاده از وسایلی که دارای بافت سنگ، چوب یا سفال هستند نقش اصلی در چیدمان وابی سابی داشته و می توان از وسایل دست ساز و طبیعی به جای دکوراسیون مبلمان و وسایل ماشینی استفاده کرد.
عدم تقارن و بی نظمی در این سبک دکوراسیون موجب ایجاد شلوغی فضا شده و میتواند آزار دهنده باشد بنابراین اجرای صحیح بی نظمی و عدم تقارن یک نوع هنر محسوب می شود که در جهت تلطیف فضا استفاده می گردد.
پایبندی به هویت و حفظ شکل اصلی در دکوراسیون وابی سابی
استفاده از مواد طبیعی و ارگانیک در فضای داخلی خانه در ایجاد انرژی و گرمای مکان تاثیر فوق العاده ای دارد.
از آن جایی که حفظ شکل و پایبندی به اصل و ذات اصلی و اصالت در دکوراسیون وابی سابی بسیار مهم است از این رو کار کردن و طراحی چیدمان برای خانه های قدیمی راحت تر است. برای این منظور میتوانید شومینه های بدون استفاده یا درهای قدیمی چوبی را به شکل اصلی خود نگه دارید و با افزودن اکسسوری هایی محیط را زیبا و شاد نمایید.
هفت اصل سبک زندگی وابی سابی
کانسو Kanso یا سادگی : شبیه فلسفه مینیمالیسم یا حداقلی است. یعنی با آنچه مصرف می کنید انتخاب بیشترو نگرانی کمتری داشته باشید و به جای آن وقتتان را صرف چیزهای مهم تر کنید.
فوکینسی Fukinsei یا عدم تقان : اصرار بر ایجاد تقارن در طرح یا دکوراسیون بسیار رایج است ولی یکی از عوامل استرس زا است. فوکینسی عدم تقارن را طبیعی و زیبا می داند که دلیل شگفت انگیز بودن جهان است یعنی همه چیز در جای خود قرار می گیرد حتی اگر ناقص باشد.
شیبومی Shibumi یا زیبایی در حداقل ها : این اصل شما را به تمرکز بر سادگی زیبا نه درخشنده دعوت می کند. یعنی استفاده از ویژگی های طبیعی بدون تزئین بیش از حد که اصالت اشیا را حفظ میکند.
شینزن shizen یا طبیعی بودن : تعریف ژاپنی از طبیعی بودن با تعریف ما متفاوت است زیرا شامل مداخله انسان می شود. از نظر ما طبیعی بودن یعنی دست نخورده و وحشی در حالی که ژاپنی ها طبیعیت را به عنوان اثری آمیخته با هنر انسان توصیف میکنند. پرکاربردترین نمونه برای نشان دادن اصل شینزن، باغهای ژاپنی است که با هنر انسان به قصد هماهنگی با طبیعت طراحی شده و حالت خام و وحشی ندارد.
یوگن YUGEN یا لطف ظریف : در یوگن آنچه آشکار نمیشود، زیبا میبینیم. این شکل از زیبایی مرموز است و ذهن را در تصور احتمالات رها می کند. طراحان و هنرمندان میتوانند با استفاده از این اصل با نمایش کمتر از لحاظ بصری دلالت بیشتری داشته باشند.
داتسوزوکی DATSUZOKU یا رهایی از عادت: یعنی از روال روزمره و عادتهایتان رها می شویم و ناشناخته ها را در آغوش کشیده و چیزهای غیرمتعارف را کشف می کنیم . با انجام کارهای متفاوت و تفکر خارج از چهارچوب، زندگی خود را به روی دنیایی از امکانات باز میکنیم. بنابراین میتوانیم از خلاقیت بیشتری در طراحی استفاده کنیم مثلا استفاده مجدد از فرش های قدیمی یا فرشهایی که تعداد رنگ کمی دارند.
سیجاکو Seijaku یا آرامش : به معنی ساکن بودن و خلوتی است. هوشیاری خود را در این زندگی پر استرس پروش میدهید و میتوانید فضا را به گونه ای طراحی کنید که در میان سر و صدا و هر و مرج، آرامش پیدا کنید.
گالری عکس طراحی وابی سابی در دکوراسیون داخلی