این روزها که برای مقابله با ویروس کرونا واکسیناسیون گسترده در جهان شروع شده است، در ایران نیز با ترتیب الویت درحال انجام است. تزریق این واکسنها ممکن است عوارض جانبی برای فرد دریافت کننده به همراه داشته باشد که در این مطلب به بررسی این عوارض پرداختهایم.
واکسیناسیون هرچند قطره چکانی و محدود، با ترتیب اولویت در حال انجام است و طبق گفته وزیر بهداشت تا کنون (تا پایان فروردین ۱۴۰۰) نزدیک به ششصد هزار نفر در ایران واکسینه شدهاند. اگر واکسن را دریافت کردهاید یا در صف انتظار برای تزریق آن هستید، احتمالاً از عوارض جانبی آن نیز زیاد شنیدهاید.
به گزارش فرارو، واکسنهای موجود در جهان به طور معمول از دو تکنولوژی عمده بهره میبرند. در نوع اول از mRNAهای پیامرسان و در نوع دوم از وکتورهای آدنوویروسی برای انتقال قسمتی از ژنوم ویروس به داخل بدن میزبان استفاده میکنند. در هر دو روش شاهد ساخت پروتئینهای سطحی ویروس یا همان Spikeها را در بدن هستیم. مولکولهایی که سیستم ایمنی بدن را بیدار میکنند تا علیه بزرگترین معضل این روزهای بشر آنتی بادیهای موثر تولید کنند.
تمام واکسنها طیفی از عوارض را در بدن دریافت کنندگان ایجاد میکنند. در این مقاله سعی شده است تا با برخی از این عوارض آشنا شویم که ممکن است هنگام دریافت واکسن کووید ۱۹ داشته باشید. اگر در اولویت برای دریافت دوز اول یا دوم واکسن COVID-۱۹ هستید، بهتر است در مورد انواع عوارض جانبی که ممکن است تجربه کنید و نحوه مدیریت آنها آگاه باشید.
ممکن است برخی از عوارض جانبی را بلافاصله پس از تزریق احساس کنید، مانند حساسیت در ناحیه تزریق و برخی دیگر مانند تب و لرز احتمال دارد ساعتها پس از تزریق رخ بدهد و طبق گزارشات احتمال بروز عوارض شدیدتر پس از دوز دوم بیشتر است. در اینجایک جدول زمانی تقریبی از علائم بالقوه آورده شده است تا به شما کمک کند درک کنید که پس از تزریق چه علائمی ممکن است داشته باشید. همه این علائم طبیعی است و جای نگرانی ندارد.