تازههای پزشکی این هفته: چربی شکمی حتی در لاغرها کشنده است؛ نوشیدن الکل بعد از دریافت واکسن کووید؛ تأثیر قارچ بر پیشگیری از ابتلا به سرطان؛ ارتباط تحصیلات عالی با پیری مغز و ارتباط بیماری لثه با کرونای شدید.
بر اساس گزارش جدید انجمن قلب آمریکا، افرادی که حجم زیادی چربی احشایی در شکم و کمر و سایر اندامهای حیاتی بدن خود دارند، در معرض خطر ابتلا به بیماریهای قلبی هستند، حتی اگر شاخص توده بدنی آنها در محدوده سالم باشد.
پایگاه خبری "انجمن قلب آمریکا" (American Heart Association) به نقل از دکتر تیفانی پاول ویلی، رئیس هیئت تحریریه این انجمن مینویسد: «چربی شکمی با استفاده از نسبت دور کمر به قد [قد شما باید حداقل دو برابر دور کمر شما باشد تا این نسبت به خوبی حفظ شود] یا نسبت دور کمر به لگن (WtHR) اندازهگیری میشود. نشان داده شده است که این نحوه اندازهگیری، مرگ ناشی از بیماریهای قلبی-عروقی را مستقل از شاخص توده بدنی (BMI) پیشبینی میکند.»
شاخص توده بدنی نشان میدهد قد و وزن شما تا چه حد با هم تناسب دارند.
کارشناسان توصیه میکنند که هم اندازهگیری چربی شکم (WtHR) و هم شاخص توده بدنی در هنگام مراجعه منظم به پزشک باید در نظر گرفته شود زیرا حتی در افراد دارای وزن سالم نیز WtHR میتواند به معنی افزایش خطر بیماری قلبی باشد. چاقی شکمی با تجمع چربی در اطراف کبد نیز ارتباط دارد. این عارضه اغلب منجر به بیماری کبد چرب غیرالکلی میشود و خطر بیماری قلبی عروقی را افزایش میدهد.
در سراسر جهان، حدود ۳ میلیارد نفر اضافه وزن دارند یا به چاقی مبتلا هستند. اپیدمی چاقی به طور قابل توجهی به بسیاری از بیماریهای مزمن و بیماریهای قلبی-عروقی در سراسر جهان کمک میکند. به طور خاص، چاقی با خطر بالاتر بیماری عروق کرونر و مرگ ناشی از بیماریهای قلبی-عروقی همراه است و به کلسترول بالا، دیابت نوع ۲، فشار خون بالا و اختلالات خواب کمک میکند.
مصرف زیاد الکل به ویژه در طولانیمدت، میتواند سیستم ایمنی بدن را سرکوب کرده و به طور بالقوه در پاسخ ایمنی بدن اختلال ایجاد کند. این را متخصصان آمریکایی به تازگی اعلام کردهاند.
متخصصان مرکز تحقیقات ویروسی در دانشگاه کالیفرنیا هشدار میدهند که نوشیدن مقادیر زیاد الکل خطرناک است زیرا اثرات مخربی بر تمام سیستمهای بیولوژیکی، از جمله سیستم ایمنی بدن میگذارد.
برخی از اولین نگرانیها درباره تداخل الکل با اثر واکسن، پس از هشدار یک مقام بهداشتی روس در ماه دسامبر ۲۰۲۰ شروع شد؛ هشداری مبنی بر اینکه افراد باید دو هفته قبل از واکسیناسیون و ۴۲ روز بعد از آن، از مصرف الکل خودداری کنند. او ادعا کرد که الکل میتواند توانایی بدن در ایجاد ایمنی در برابر ویروس کرونا را مختل کند. با این حال آزمایشهای بالینی واکسنهای کووید که در حال حاضر توسط سازمان غذا و داروی آمریکا برای استفاده تایید شدهاند، به طور خاص بررسی نکردند که آیا الکل تاثیری در اثربخشی واکسنها داشته است یا خیر.
به گفته دکتر آنجلا هیولت، دانشیار بیماریهای عفونی مرکز پزشکی دانشگاه نبراسکا، چیزی که از مطالعات مشخص است این است که مصرف زیاد الکل پاسخ ایمنی بدن را مختل کرده و حساسیت شما را نسبت به عفونتهای باکتریایی و ویروسی افزایش میدهد، از سفر سلولهای ایمنی به مکانهای آلوده و انجام وظایف خود مانند از بین بردن ویروسها، باکتریها و سلولهای آلوده جلوگیری میکند، حمله پاتوژنها به سلولهای شما را آسانتر میکند و باعث مشکلات عدیده دیگری میشود.
به گفته او، یکی دیگر از دلایل تعدیل در مصرف الکل این است که نوشیدن زیاد، همراه با خماری، میتواند به طور بالقوه عوارض جانبی ناشی از واکسن کووید را افزایش دهد، از جمله تب، کسالت یا بدن درد.
به گفته او، «البته یک لیوان نوشیدنی با درصد الکل پایین احتمالاً هیچگونه تاثیری در مهار پاسخ ایمنی ندارد و نوشیدن در حد اعتدال و متوسط میتواند اثرات ضدالتهابی داشته و برای سیستم ایمنی بدن مفید باشد.»
به طور کلی دو وعده نوشیدنی در روز برای مردان و حداکثر یک نوشیدنی در روز برای زنان به عنوان "نوشیدن در حد متوسط" در نظر گرفته میشود، در حالی که بیش از ۴ وعده نوشیدنی در روز برای مردان و بیش از ۳ وعده نوشیدنی برای زنان به عنوان "مصرف بیش از حد" تعریف میشود.