رئیس سازمان پزشکی قانونی گفت: آمار سقطهای جنایی آمار تکان دهنده ای است و این سقطها یک تهدید جدی برای سلامت مادران است.
عباس مسجدی آرانی صبح امروز در نشست خبری اظهار کرد: اتفاقاً ناگوار و خشنی که در افغانستان در رابطه با دانش آموزان شیعه اتفاق افتاد را محکوم میکنم و یاد آن عزیزان را گرامی میدارم. امیدوارم افرادی که مدعی حقوق بشر در دنیا هستند سر عقل بیایند و خون پاک مردم افغانستان را به زمین نریزند.
وی افزود: سند تحول قضائی را منشور کار خود قرار دادهایم و برنامههایی که در این سند برای ما برنامه ریزی کرده بودند تا حدودی محقق کردهایم و به دنبال محقق کردن باقی برنامهها هم هستیم.
مسجدی ادامه داد: ۱۰ درصد زمان پاسخگویی در سال ۹۹ کاهش پیدا کرد، به عنوان مثال در بخش تشریح از ۶۲ روز به ۵۶ روز کاهش رسیدیم.
رئیس سازمان پزشکی قانونی با اشاره به موضوعاتی که مربوط به بافت و نسوج است، گفت: نزدیک به ۴۰۰ هزار نفر مردم بیمار از این خدمات بهره مند شدند.
وی با اشاره به موضوع سقط درمانی گفت: قاعدتاً بر اساس قوانین مصوب مجلس خدمات را ارائه میکنیم چراکه ما یک سازمان پزشوی و علمی هستیم.
به گفته مسجدی آمار سقطهای جنایی آمار تکان دهندهای است و این سقطها یک تهدید جدی برای سلامت مادران است.
رئیس سازمان پزشکی قانونی گفت: در راستای دستور رئیس قوه قضائیه ۴۹ شهرستان را که پزشکی قانونی نداشتند، مورد هدف قرار دادیم که تا به امروز ۳۷ مرکز فعال شده است و باقی آن در حال آماده سازی است.
مسجدی گفت: نزدیک به ۴۰۰ هزار متر مربع کمبود فضای فیزیکی داریم که حدود ۱۹ هزار متر آن در سال ۹۹ افتتاح شد. در واقع در سال ۹۹ چهار مرکز توسعه فیزیکی هم داشته ایم.
وی با اشاره به اینکه فضای این سازمان را به نحوی ساماندهی کردند تا اگر فردی شکایتی از سازمان دارد بتواند آن را مطرح کند، گفت: در سال گذشته ۲۱۶۲ پرونده شکایت از سازمان مورد ارزیابی قرار گرفت. البته در سال گذشته یک میلیون و ۷۵۴ هزار و ۹۵۹ پرونده داشته ایم که نسبت به سال ۹۸، ۶.۹ درصد کاهش داشته ایم.
رئیس سازمان پزشکی قانون کشور با اشاره به آمار عملکرد کمیسیونها گفت: ۲۶۲ جلسه کمیسیون بین استانی و ۵۱۷ جلسه کمیسیون مرکزی سازمان از طریق ویدئو کنفرانس برگزار شده اند که در مجموع کل کمیسیونهای پزشکی قانونی، روانپزشکی قانونی و قصور پزشکی به ۲۹ هزار و ۳۱۳ پرونده رسیدگی کردند.
مسجدی با اشاره به نتایج آزمایشهای سم شناسی گفت: در سال ۹۸، تعداد کل نمونههای آزمایش شده غیردستگاهی سم شناسی ۳۲۰ هزار و ۷۹۶ مورد بوده که این عدد در سال ۹۹، ۳۳۰ هزار و ۵۷۰ مورد شده است یعنی افزایش سه درصدی داشته است.
وی ادامه داد: تعداد کل نمونههای آزمایش شده دستگاهی سم شناسی در سال ۹۸، ۹۵ هزار و ۳۶۱ مورد بوده که در سال ۹۹ به ۱۲۲ هزار و ۹۲۸ مورد افزایش یافته است. یعنی افزایش ۲۸.۹ درصدی داشته ایم.
رئیس سازمان پزشکی قانون کشور با اشاره به معاینات بالینی گفت: تمامی استانها از جهت ورودی موارد معاینات کاهشی بودند که بیشترین کاهش مربوط به استانهای هرمزگان (۱۵.۲ درصد)، مازندران (۱۳.۷ درصد)، خراسان جنوبی (۱۳.۱ درصد) و کمترین کاهش مربوط به استانهای کردستان (۰.۴ درصد)، آذربایجان شرقی (۱.۸ درصد) و خراسان شمالی (۱.۹) بوده است.
معاینات مربوط به نزاع ۰.۵ درصد افزایش داشته است
مسجدی با اشاره به رشد ۵ دهم معاینات نزاع درصدی پزشکی قانونی در سال ۹۹ گفت: در سال ۹۸، تعداد ۵۸۲ هزار و ۵۶۷ مورد نزاع را در پزشکی قانونی بررسی کرده ایم که از این تعداد ۳۹۳ هزار و ۵۰۱ مورد مرد و ۱۸۹ هزار و ۶۶ مورد زن بوده اند؛ در سال ۹۹، ۵۸۵ هزار و ۳۷۴ مورد پرونده نزاع رسیدگی شده که از این تعداد ۳۹۹ هزار و ۹۱۸ مورد مرد و ۱۸۵ هزار و ۴۵۶ زن بوده است.
وی گفت: به ترتیب استانهای دارای بیشترین تعداد ارجاع نزاع تهران ۹۵ هزار و ۴۷، خراسان رضوی ۵۰ هزار و ۶۸۶ و اصفهان ۳۹ هزار و ۲۰۸ و کمترین موارد ارجاع نزاع ایلام سه هزار و ۶۵۹ بوشهر سه هزار و ۹۴۰ و خراسان جنوبی چهار هزار و ۹۸ بوده است.
به گفته رئیس سازمان پزشکی قانون کشور، بیشترین مراجعات نزاع در تیر ماه با ۶۳ هزار و ۳۶۸ نفر و کمترین آن در فروردین با ۳۶ هزار و ۲۵۲ نفر ثبت شده است.
کاهش ۲۵ دهم درصدی معاینات سرپایی تصادفات
مسجدی با اشاره به کاهش ۲۵ دهم درصدی معاینات سرپایی تصادفات در سال ۹۹ گفت: در سال ۹۷، تعداد ۳۶۹ هزار و ۴۸ مورد پرونده مربوط به این حوزه رسیدگی شد، در سال ۹۸ تعداد ۳۴۸ هزار و ۲۷۸ مورد و در سال ۹۹ تعداد ۲۷۶ هزار و ۷۷۱ مورد پرونده رسیدگی شد.
وی از کاهش ۹.۱ درصدی متوفیات اجساد در تصادفات در سال ۹۹ خبر داد و گفت: در سال ۹۹ تعداد ۱۵ هزار و ۳۹۶ مورد پرونده در این حوزه رسیدگی شد که در سال ۹۸ این تعداد ۱۶ هزار و ۹۴۶ مورد و در سال ۹۷، ۱۷ هزار و ۱۸۳ مورد بوده است.
کاهش ۶.۸ درصدی غرق شدگان در سال ۹۹
رئیس سازمان پزشکی قانون کشور با اشاره به کاهش ۶.۸ درصدی غرق شدگان در سال ۹۹ خبر داد و گفت: در سال ۹۸ تعداد ۱۲۷۵ مورد غرق شده داشته ایم که از این تعداد ۱۰۷۴ نفر مرد و ۲۰۱ نفر زن بوده است. در سال ۹۹ این عدد به ۱۱۸۸ مورد رسیده است که از این تعداد ۹۸۴ مورد مرد و ۲۰۴ زن بوده است.
مسجدی با اشاره به استانهای دارای بیشترین تلفات در غرق شدگی گفت: استان خوزستان با ۱۲۹ نفر، مازندران با ۹۴ نفر و فارس با ۹۲ نفر بیشترین غرق شدگان در سال ۹۹ را داشته اند.
به گفته وی، استان زنجان با ۹ نفر، استان یزد با ۱۰ نفر و استانهای همدان و سمنان هر کدام با ۱۲ نفر استانهای دارای کمترین تلفات در حوزه غرق شدگی در سال ۹۹ بوده اند.
رئیس سازمان پزشکی قانون کشور در ادامه آمار تلفات غرق شدگی گفت: بیشترین تلفات با ۲۰۰ فوتی مربوط به تیر ماه و کمترین با ۴۳ فوتی مربوط به بهمن ماه است.
به گفته مسجدی، بیشترین تلفات غرق شدگی در سال گذشته همچون روال دیگر سالها به رودخانهها اختصاص دارد و بر اساس آمار سال ۹۹، ۳۹۵ نفر از کل تلفات غرق شدگی در رودخانهها جان خود را از دست داده اند.
وی گفت: بعد از رودخانهها آمار تلفات غرق شدگی به ترتیب عبارتند از استخرهای کشاورزی با ۱۶۷ نفر، دریا با ۱۵۵ نفر، ۱۳۶ خارج طرح و ۱۹ فوتی مناطق ایمن سازی شده، کانال ۱۳۱ نفر، دریاچه مصنوعی و سد ۱۱۸ نفر، استخر شنا ۷۲ نفر، حوض و حوضچه ۳۷ نفر، دریاچه طبیعی ۳۷ نفر، چاه ۲۶ نفر و سایر مکانهای آبی ۵۴ نفر.
افزایش ۱۸.۱ درصدی مسمومیت با گاز مونوکسید کربن
رئیس سازمان پزشکی قانون کشور از افزایش ۱۸.۱ درصدی مسمومیت با گاز مونوکسید کربن خبر داد و گفت: در سال ۹۸ ۷۸۴ مورد مسمومیت با گاز Co گزارش شد که این عدد در سال ۹۹، به ۹۲۶ مورد رسید که از این تعداد ۶۹۱ نفر مرد و ۲۳۵ مورد زن بوده است.
مسجدی گفت: بیشتر تلفات مسمومیت با گاز مربوط به نیمه دوم سال است. در سال گذشته از کل تلفات گازگرفتگی، ۶۷۲ نفر در نیمه دوم سال و ۲۵۴ نفر در نیمه اول جان باخته اند. (برخلاف انتظار، در نیمه اول سال هم حسب مورد باید مراقبتهای لازم در مواردی که از سوختها استفاده میشود صورت پذیرد)
وی با اشاره به استانهای دارای بیشترین تلفات در رابطه با مسمومیت با گاز مونوکسید کربن گفت: بیشترین تلفات در استانهای تهران با ۱۸۹ نفر، آذربایجان شرقی با ۷۸ نفر و خراسان رضوی با ۶۹ نفر بوده است.
وی گفت: کمترین تلفات هم مربوط به قم، گلستان و کهگیلویه و بویراحمد هر کدام ۸ نفر، ایلام ۷ نفر و سیستان و بلوچستان ۴ نفر بوده است.
به گفته رئیس سازمان پزشکی قانون کشور، آمار تلفات در هرمزگان و بوشهر در حوزه مسمومیت با گاز مونوکسید کربن صفر گزارش شده است.
وی گفت: بیشترین تلفات مربوط به دی ماه با ۱۶۹ فوتی و کمترین شهریور ماه با ۱۹ فوتی است.
افزایش ۱۰.۵ درصدی در رابطه با برق گرفتگی
مسجدی ادامه داد: در سال ۹۹، افزایش ۱۰.۵ درصدی در رابطه با برق گرفتگی را داشته ایم، این عدد در سال ۹۸، ۶۶۹ نفر بوده است که در سال ۹۹ به ۷۹۳ نفر افزایش یافته است.
رئیس سازمان پزشکی قانون کشور گفت: تهران با ۱۱۱ نفر، خوزستان با ۹۱ نفر و فارس با ۵۹ نفر استانهای دارای بیشترین تلفات و چهارمحال و بختیاری با دو نفر، خراسان شمالی با ۴ نفر و اردبیل با ۵ نفر استانهای با کمترین تلفات در رابطه با برق گرفتگی بوده اند.
به گفته مسجدی، بیشترین تلفات با ۹۰ فوتی در تیرماه و کمترین آن با ۳۳ فوتی در اسفند ماه گزارش شده است.
کاهش ۷.۲ درصدی سقط جنین درمانی نسبت به سال ۹۸
وی با اشاره به آمار سقط جنین درمانی گفت: در سال ۹۹، کاهش ۷.۲ درصدی سقط جنین درمانی نسبت به سال ۹۸ داشته ایم. در سال ۹۹، تعداد ۴۴۵ مورد پرونده عدم پیگیری تا ۱۹ هفتگی جنین داشته ایم که این عدد در سال ۹۸، ۶۰۷ مورد بوده است. این عدد در سال ۹۹، ۲۶.۷ درصد کاهش داشته است.
رئیس سازمان پزشکی قانون کشور گفت: همچنین در سال ۹۸، ۸ هزار و ۹۹۵ مورد مجوز صادر شده و در سال ۹۹ این عدد به ۸ هزار و ۵۲۰ عدد رسیده است که این عدد در سال ۹۹، ۵.۳ درصد کاهش داشته است.
وی با اشاره به موارد عدم صدور مجوز برای سقط جنین درمانی گفت: در سال ۹۸، این موارد تعداد دو هزار و ۳۰۳ مورد بوده که در سال ۹۹ این عدد به ۲ هزار و ۸۸ مورد رسیده یعنی ۹.۳ کاهش یافته است.
مسجدی در مورد افراد مشمول در این طرح گفت: در حال حاضر مجرمان مرتکب جرایم خشن، خطرناک و تکرارشونده مشمول این طرح هستند و هر گروهی که بخواهد وارد این دستهبندی شود، ابتدا باید موضوع در هیأت مدیره مطرح شود.
وی افزود: مصوبه اولیه برای گروههایی مانند آتشنشانان و خبرنگاران و … وجود دارد اما هنوز اجرایی نشده و در آینده اجرا میشود.
کاهش ۵ درصدی بادی پکرها در سال ۹۹
وی گفت: در مورد اطلاع رسانی در باره برخی از پرونده معذوریت داریم چون سازمان ما یک مرجع از ۱۰ مرجعی که به یک پرونده رسیدگی میکند است، به همین دلیل در رابطه با پروندههای خانم نامداری و فوت دبیر اول سفارت سوئیس باید بگویم رسیدگی این دو پرونده تمام شده و نتیجه به مراجع قضائی اعلام شده است.
مسجدی در پاسخ به سوال مبنی بر ارائه آمار بادیپکرها گفت: در سال ۹۹ تعداد ۱۹ مورد و در سال ۹۸ تعداد ۲۰ مورد مرگ بادی پکرها را داشتیم که ۵ درصد کاهش داشتیم.
رئیس سازمان پزشکی قانونی در پاسخ به سوال دیگر مبنی بر ارائه توضیحاتی در ارتباط با اهدای جسد، گفت: در بحث اهدای جسد هیچ نکتهای نداریم الا رعایت مسائل شرعی و اخلاقی.
بایگانی ۹۲ هزار نمونه در بانک اطلاعات ژنتیک
در ادامه، رضا رئوفیان رئیس بانک هویت ژنتیک سازمان پزشکی قانونی نیز در این نشست درباره بانک اطلاعات ژنتیک گفت: این بانک با همکاری سازمان زندانها، نیروی انتظامی درحال انجام است. تاکنون ۹۲ هزار نمونه بایگانی شده و بایگانی ۳۵ هزار مورد هم به تازگی تمام شده است. همچنین ۱۲ هزار پروفایل ثبت شده هم داریم که در اختیار مرکز تشخیص هویت نیروی انتظامی است.