اخبار ضد و نقیضی درباره افزایش قیمت نان این روزها به گوش می رسد؛ در حالی که بسیاری از شهروندان از افزایش قیمت نان خبر میدهند اما گزارشهای رسمی نشان میدهد قیمت نان به صورت قانونی دستخوش افزایش نشده است.
در حالی که رییس اتحادیه نانواییهای سنتی پیش از این افزایش قیمت نان را مورد تایید قرار داده و گفته بود مصوبه در خصوص افزایش قیمت نان صادر شده است، اتاق اصناف ایران در اطلاعیهای خواستار عدم اقدام واحدهای صنفی در این زمینه شد.
مصرف نان در ایران نسبت به سایر کشورهای جان بالاست و نان یکی از مهمترین اقلام سفره ایرانی محسوب میشود با این حال به واسطه شکل پخت نان، امکان نگهداری آن در میانمدت فراهم نیست و همین امر سبب شده است دورریز نان در ایران نیز مانند مصرف آن بالاتر از استانداردها باشد.
اهمیت این نکته زمانی آشکارتر میشود که روشن شود ایران به دلیل قرارگیری در منطقهای کمآب و درگیریهای طولانی مدت با خشکسالی، هر ساله نیاز به واردات گندم برای تأمین نان مصرفی درکشور دارد.
یارانه نان چقدر است؟
نان یکی از اقلامی است که یارانه بالایی را به خود اختصاص میدهد. بنا براعلام دبیر پیشین ستاد تنظیم بازار، دولت در سال ۹۸، ۱۱ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان یارانه نان پرداخت میکرد که بخشی از آن به صورت یارانه پنهان و بخشی از آن هم در قالب یارانه نقدی یعنی هر نفر ۵ هزار تومان در هر ماه به حساب سرپرستان خانوار واریز میشد؛ اما با افزایش نرخ خرید تضمینی گندم به هر کیلوگرم ۲,۷۰۰ تومان یارانه پنهان نان از ۱۱ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان سال ۹۸ به ۲۲ هزار میلیارد تومان در سال ۹۹ افزایش یافت.
به گفته وی ۸۰ درصد نانوایی ها گندم با نرخ یارانه ای و ۲۰ درصد نانوایی ها گندم با نرخ نیمه یارانهای دریافت میکنند. در سال گذشته هر چند پیشنهادات فراوانی در خصوص افزیش قیمت نان مطرح شد اما این مهم مورد تصویب قرار نگرفت.