خبرها نشان می دهد که تعدادی از نانوایان در استان های مختلف به طور خودجوش اقدام به افزایش 50 درصدی قیمت نان نموده و دلایلی هم برای این تخلف دارند.
ثبات قیمت نان از سال 93 تا 98 باعث شد که در اواسط سال 98 نانوایان خواستار افزایش قیمت نان شوند و بالاخره مجوز افزایش قیمت نان صادر و در آبان ماه آن سال قیمت جدید مصوب نان اعلام شد. در شهریور سال 99 نیز در پی بروز بحران گندم، با این استدلال که هزینه نان در مقایسه با هزینه گوشت در سبد خانوار ناچیز است، قیمت نان بین 35 تا 40 افزایش یافت و امسال هم دوباره فعالان این بخش، متناسب با برآورد هزینه های تولید، درخواست افزایش قیمت را به مراجع مربوطه ارائه کرده اند که تا امروز پاسخی به صورت رسمی به این تقاضا داده نشده است؛ ضمن آنکه برخی از مناطق هم خودجوش اقدام به افزایش قیمت نان داشته اند؛ به طوری که به علت افزایش بدون مجوز قیمت ها، نا بسامانی و هرج و مرجی در قیمت گذاری نان ایجاد شده است.
بنابر اعلام عباس قبادی، دبیر کارگروه تنظیم بازار کشور، فعلاً هیچ تصمیمی درباره قیمت نان اتخاذ نشده است و هرگونه افزایش قیمت نان قبل از تأیید و اعلام رسمی مراجع ذی ربط تخلف محسوب می شود.
اما این اظهارات در شرایطی مطرح می شود که برخی از نانوایی ها به ویژه در تهران، قیمت نان را افزایش داده اند و دلایلی را هم برای این اقدام خود ارائه می دهند و دستگاه های نظارتی هم نتوانسته اند در برابر این وضعیت به وجود آمده اقدامی را انجام دهند.
گلایه نانوایان از به صرفه نبودن فعالیت
افزایش قیمت نان و ناهماهنگی در قیمت گذاری این کالا برای مصرف کننده به عنوان یک چالش جدی مطرح است، زیرا نان قوت غالب ایرانیان است و شاید رتبه نخست را در سبد غذایی مردم دارد؛ اما با افزایش دوباره نرخ آن، فشاری مضاعف بر مردم وارد می آید. با این وجود با درخواست افزایش 50 درصدی قیمت نان روبرو هستیم و اینکه در برخی از مناطق، نانوایان بدون هیچ مصوبه ای اقدام به گرانی نان کرده اند؛ حتی برخی از فعالان این حوزه بر این باورند که این 50 درصد بدون احتساب پول گاز و آب و برق نانوایی هاست که اگر این هزینه ها لحاظ می شد، قیمت نان بیش از 50 درصد رشد می کرد.
بررسی های میدانی نشان می دهد که نانوایی ها در صورت تداوم قیمت کنونی نان، با توجه به افزایش قیمت هزینه های تولید از جمله دستمزد کارگر، هزینه انرژی، حمل و نقل ادامه فعالیت صنفی را امکان پذیر نمی دانند؛ حتی عده ای هم تعطیلی را بر ادامه فعالیت ترجیح داده اند.
رحمتی یکی از فعالان این حوزه در گفت وگو با خبرنگار ایمنا از عدم سازگاری دخل وخرج نانوایان گلایه می کند و می گوید:اگرچه قیمت نان در سال گذشته افزایش داشته ولی تورم امسال با یک سال گذشته هم بسیار متفاوت شده است؛ به طوری که پخت نان با قیمت فعلی برای فعالان این بخش بدون صرفه است؛ به همین دلیل است که خبر می رسد در برخی استان ها عده ای از نانوایان، اقدام به گرانی کرده اند.
وی ادامه می دهد:زمانی که همه کالاها به طور ماهانه با افزایش قیمت مواجه است چه دلیلی وجود دارد که نان گران نشود؟ پس یک نانوا هزینه خرید کالاهای گران را چگونه تقبل کند؟
احمدی دیگر فعال این بخش نیز به خبرنگار ایمنا می گوید:قیمت نان برای مصرف کننده گران است و ما خود این موضوع را قبول داریم اما نانوا هم باید دلیلی برای ادامه فعالیت خود داشته باشد؛ چرا که هزینه های پخت نان از آب برق و گاز گرفته تا دستمزد و اجاره مغازه همگی باری سنگین، بر دوش کارفرماست که با قیمت فعلی نان پاسخگو نیست.
وی ادامه می دهد:جدای از مخارج خانواده که هر روز گران تر از روز قبل می شود. حال چگونه نانوایان با چنین شرایطی امکان ادامه فعالیت را داشته باشند؛ به این ترتیب فعالان تصمیم گرفتند درخواست افزایش 50 درصدی قیمت نان را ارائه کنند که هنوز تصویب نشده است.
هنوز با افزایش قیمت نان، موافقت نشده است
علی یزدانی، دبیر انجمن صنفی نانوایان اصفهان اظهار می کند:فعالان این صنف آنالیز قیمتی از نان را به سازمان صنعت، معدن و تجارت تحویل داده اند و قرار بر بررسی و ارائه مجوز افزایش نرخ شده است اما هنوز مصوبه ای برای افزایش قیمت نان ابلاغ نشده است. البته 50 درصد افزایش نرخ نان مبلغی است که اتحادیه های نانوایی بر اساس محاسبه آنالیز قیمتی درخواست کرده اند و مشخص نیست با چه میزانی از آن موافقت شود.
به گفته وی دلیل چنین تقاضایی از طرف این بخش، گران تر شدن هزینه های پخت نان مانند خمیر مایه، سوخت، افزایش دستمزدها و حق بیمه است و دولت اگر تصمیمی برگرانی نان ندارد لازم است یارانه کارگر و بیمه را تقبل نماید تا این گونه از مشکلات مالی نانوا کاسته شود.
دبیر انجمن صنفی نانوایان اصفهان خاطرنشان می کند:برخی معتقدند دولت اجازه گرانی نان را صادر کند و یارانه ای جداگانه برای خرید نان به مردم تعلق دهد اما این دیدگاه چندان قابلیت اجرایی ندارد و بهتر است برای ممانعت از گرانی از نانوا حمایت شود.
یزدانی در پاسخ به اینکه تا چه میزان نانوایان از سوی دولت حمایت می شوند؟ می گوید:همه هزینه ها توسط کارفرما پرداخت می شود مگر آرد و 20 درصد از حق بیمه که توسط دولت پرداخت می گردد.
این فعال در رابطه با گرانی خودسرانه نان می گوید:در اصفهان چنین گزارشی مشاهده نشده است ولی ظاهراً در برخی از استان ها، نانوایان قبل از دریافت مجوز چنین کرده اند که تخلف است.ان