کمبود در دز دوم واکسن کرونا در ایران ایجاد شده است. اگر در زمان مقرر دز دوم واکسن کرونا تامین و تزریق نشود برنامه واکسیناسیون در ایران دچار بحران خواهد و به باید از نوع واکسیناسیون آغاز شود. پزشکان ایرانی اما ؛نسخه دریافت واکسن های ایرانی کرونا را برای مردم می پیچند و می گویند بدون نگرانی واکسن ایرانی بزنید.
زمان تزریق دز دوم واکسن کرونا برای افرادی که در اولین صف های دریافت واکسن بودند و دریافت کردند رسیده است اما خبری از واکسن نیست. بخصوص آنهایی که در دز اول دریافت واکسن ؛ سینوفارم را دریافت کردند حال با کمبود این واکسن و به طور کل نبود واکسن برای تزریق دز دوم مواجه شده اند.
دکتر مینو محرز -متخصص بیماری های عفونی در برابر این اتفاق تاکید دارد: اگر اولین واکسن تزریق شده سینوفارم باشد، چون واکسن برکت از نظر ساختاری شبیه سینوفارم است میتوان از آن به عنوان دز دوم استفاده کرد.
وی در ادامه گفت :بالاخره وزارت بهداشت یک کمیسیون واکسیناسیون دارد؛ اگر میگویند برای دز دوم واکسن دیگری تزریق کنید و برای این کار حرف علمی دارند اشکالی ندارد. از این که هیچ واکسنی تزریق نشود بهتر است.
واما واکسن برکت هنوز مجوز سازمان جهانی بهداشت و حتی وزارت بهداشت ایران را دریافت نکرده است. آیا تزریق این واکسن به صورت عمومی صحیح و سلامت است و آیا در این شرایط بیان این نسخه که اگر واکسن سینوفارم یا دیگر واکسن ها نیست و مشکل تزریق دز دوم واکسن هست ازواکسن ایرانی برکت استفاده کردند علمی است؟
دکتر پیام طبرسی دیگر متخصص بیماری های عفونی نیز چنین پاسخ داد: بهتراست که هر کسی هر واکسنی با هر برندی را تزریق کرده است در دز دوم نیز از همان واکسن و برند استفاده کند. اصل علمی بر این نکته تاکید دارد . در این شرایط ایجاد شده که واکسن کم آمده است و یا هر دلیل دیگری که دارد و این موقعیت شکل گرفته است می توان از برند دیگر استفاده کرد. البته باید پِلَتفُرم مشابه با واکسن دز اول را داشته باشد. واکسن برکت و سینوفارم مشابهت پِلَتفُرم دارند و افراد می توانند در دز دوم از واکسن برکت به جای سینوفارم استفاده کنند. واکسن برکت فاز اول و دوم تحقیقات خود را گذرانده و نتایج تحقیقات این واکسن نیز خوب بوده است. البته وزارت بهداشت در حال بررسی واکسن برکت است و اگر مجوز تزریق عمومی آن صادر شود می تواند به جای سینوفارم در دز دوم برای افراد تزریق شود. ولی اگر وزارت بهداشت مجوز نداد باید راه دیگری یافت.
دکتر طبرسی در خصوص اینکه اگر وزارت بهداشت مجوز ندهد و زمان تزریق دز دوم واکسن کرونا افرادی که دز اول را دریافت کرده اند بگذرد آیا چرخه واکسیناسیون از بین می رود و باید از اول شروع کرد بیان داشت : واکسن اثربخشی خود را از دست می دهد. واکسن ها بخصوص واکسن هایی که از ویروس کشته شده استفاده می شود در دز اول زیاد اثربخش نیست. مثلا واکسن آسترازنکا در همان دز اول تا 60 درصد اثربخشی دارد ولی واکسن ها سینوفارم این شرایط را ندارد و اصل اثربخشی در دز دوم است که اگر دریافت نشود ؛ فرد ایمن در برابر کرونا نخواهد بود.
دکتر طبرسی بار دیگر با تاکید بر اینکه اگر دز دوم اکثریت واکسن های کرونا تزریق نشود هیچ اثربخشی نخواهد داشت افزود: باید دز دوم تزریق شود و اگر در این شرایط دز دوم از همان برند و نوع واکسن دز اول یافت نشده از پِلَتفُرم دیگر تزریق شود ولی حتما دریافت شود زیرا اثر بخشی واکسن از بین می رود.
فرضیه ای در جهان مطرح شده است که اگر از پِلَتفُرم های مختلف واکسن کرونا به افراد در دو دز تزریق شود حتی اثربخش تر است . دکتر طبرسی با تاکید بر اینکه این عمل تنها در مرحله تحقیق است و نمی توان تا تایید نهایی و علمی، اجرایی کرد ادامه داد: چیزی که در مرحله تحقیق است نمی توان نسخه اش را برای عموم پیچید زیرا هنوز نتیجه مشخص نیست و امکان خطر برای عموم دارد.در نوع واکسن کشته شده این تفاوت پِلَتفُرم تایید نیست و اثربخشی تا الان نشان نداده است.
دکتر طبرسی در پایان با بیان کرد: چون شخصا جز تیم تحقیق واکسن برکت هستم اگر از اثر مثبت آن صحبت کنند می گویند چون خودش در تیم تحقیق بوده است ؛ تاکید دارد ولی واقعیت این است که واکسن برکت ؛ واکسن خوبی است و شباهت زیادی به سینوفارم دارد و می توان در دز دوم به افرادی که سینوفارم دریافت کردند از این واکسن تزریق کرد و هیچ نگرانی وجود نداشته باشد.ضمن اینکه اثربخش خواهد بود و فرد در برابر کرونا ایمن خواهد شد.