بسیاری از افراد، معمولا نوجوانان و البته کودکان و بزرگسالان جوانتر، پس از دریافت واکسن کوید۱۹ احتمال دارد دچار غش و ضعف، سرگیجه یا تهوع شوند. اگرچه این مشکل به نظر ناراحتکننده میآید، این واکنشها به اضطراب و نگرانی ناشی از تزریق واکسن ارتباط دارد که به آن «اضطراب ایمنسازی» یا «واکنش مرتبط به اضطراب ایمنسازی» گفته میشود.
از حال رفتن، زنگ زدن گوش، غش کردن، سرگیجه داشتن، تند دمی و تنفس سریع (hyperventilation) و تهوع بهخودی خود واکنشهای نگرانکنندهای هستند و وقتی این شرایط پس از دریافت واکسن رخ میدهند، فرد را بهشدت نگران میکند و ممکن است تصور کند دچار نوعی واکنش حساسیتی یا عوارض جانبی واکسن شده است.
در گزارشها آمده برخی از افراد پس از دریافت واکسن کوید۱۹ جانسوناندجانسون تکدوز و البته برخی از واکسنهای دیگر از حال رفته و بیهوش شدهاند و این موضوع بسیاری از مردم را نگران کرده است. اما بررسی این موارد نشان داده است این واکنشها ناشی از تزریق واکسن نیستند، بلکه این افراد دچار واکنش اضطراب ایمنسازی شدهاند که معمولا به دنبال دریافت واکسنهای مختلف رخ میدهند.این نتیجهگیری با این حقیقت که تقریبا ۲۵درصد افرادی که پس از واکسن کوید ۱۹ دچار این نوع واکنش شده بودند، پس از دریافت واکسنهای دیگر هم چنین واکنش مشابهای تجربه کرده بودند تایید شد.
متخصصان بهداشت و درمان میگویند، این واکنشها که معمولا پس از دریافت واکسن رخ میدهند، واکنشهای اضطراب ایمنسازی نامیده میشوند و بیشتر مواقع با تند دمی و بالا رفتن ضربان قلب نمایان میشوند.
چه کسانی به واکنش اضطراب ایمنسازی مبتلا میشوند؟
در بررسیهای مربوط به واکنشهای اضطراب ایمنسازی که در مورد واکسنهای گذشته در سال ۲۰۱۶ انجام شده بود، مشخص شد معمولا کودکان مدرسهرو ۱۵ دقیقه اول پس از دریافت واکسن به واکنش اضطراب ایمنسازی مبتلا میشوند. در واقع ۶۲درصد این موارد میان نوجوانان ۱۱ تا ۱۸ ساله روی میدهد.