بورس در دولت سیزدهم به کدام سو میرود؟؛ این سئوالی بود که کارشناسان بسیاری در کلابهاوس تخصصی خبرآنلاین بدان پاسخهای متفاوتی دادند.
زهرا علیاکبری- در ابتدای این نشست، محمد مهاجری، روزنامهنگار با اشاره به اینکه اتفاقات مهمی در یک سال گذشته در بورس اوراق بهادار رخ داد، تاکید کرد: وعده دولت در خصوص امن بودن سرمایهگذاری در بورس به نوعی از سوی برخی تضمین سرمایهگذاری در بورس تلقی شد اما در نهایت این اتفاق رخ نداد و ریزش شاخص بورس در ماههای گذشته اتفاقات تلخی را در عرصه اقتصاد و اجتماع ایران رقم زد.
وی با اشاره به اینکه بخش مهمی از سرمایهگذاران در این بازار متضرر شدند، گفت: همه این اتفاقات سبب شد کاندیداهای حاضر در انتخابات ریاستجمهوری نیز به استناد آنچه در بورس گذشت به دولت حمله کنند و حتی کار بدان جا رسید که برخی، کاهش مشارکت در انتخابات را نیز به موضوع ریزش شاخص بورس و متضرر شدن سرمایهگذاران ربط دادند.
وی با این مقدمه چنین نتیجه گرفت که افکار عمومی این سئوال مهم را دارد که آیا در دولت سیزدهم این زخم التیام مییابد و فضای بورس ترمیم میشود یا با خیر.
شاهین چراغی، کارشناس بازار سرمایه که سابقه عضویت در شورای عالی بورس را در کارناه خود دارد، در این نشست با اشاره به بهوبد وضعیت شاخص بازار سرمایه در روزهای پس از اعلام نتایج انتخابات ریاستجمهوری تاکید کرد:من حس میکنم بازار سرمایه از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و در روزهای اخیر نیز با سبزپوشی شاخص روبرو هستیم که به ظرم ریشه در همین تحولات سیاسی دارد.
وی گفت: من فکر میکنم مردم معتقدند یک تیم واحد و منسجم اقتصادی در دولت آینده حضور خواهند داشت. البته اینکه چه افرادی برای حضور در کابینه انتخاب میشوند در رده دوم اهمیت قرار دارد و در مرحله اول مردم معتقدند یکدستی حاصل شده است.
وی افزود: البته بخشی از اتفاقی که در سال گذشته رخ داد ناشی از همین عدم هماهنگی تیم اقتصادی دولت مستقر بود که ضربه زیادی به بورس زد.
چراغی در توضیح این مطلب ادامه داد: عدم توافق بین وزرا، وزیر اقتصاد و رییس کل بانک مرکزی همه سهامداران را متضرر کرد و امیدوارم در دولت آینده این مشکل برطرف شود. وی با تاکید بر اینکه انتظار دارم روزهای بهتری برای بازار سرمایه در راه باشد، گفت: البته گزارشهای منتشره در خصوص وضعیت سود شرکتها نیز در این سبزپوشی بیتاثیر نبود.
وی ادامه داد: به فصل مجامع نزدیک میشویم و مثبت بودن گزارشهای شرکتها شاخص را در شرایط مطلوبتر قرار داده است.به گفته وی به این ترتیب دو عامل مهم یعنی برداشت مردم از منسجم بودن تیمی که روی کار میآید و گزارشهای مناسب شرکتها در مثبت بودن شاخص بورس تاثیر گذاشته است.
چراغی گفت: به دلیل نبود زیرساختها در سهام عدالت سرمایه مردم نصف شده است، همان زمان ما اعلام کردیم که بازار توانایی لازم را ندارد . حال اگر قرار باشد پلتفرمهای زیرساختی در همین وضعیت بماند، اتفاق خاصی نمیافتد، حتی اگر بازار ریزش پیدا نکند. وی تاکید کرد قانون بازار سرمایه باید تغییر کند تا نقش بخش خصوصی در شورای عالی بورس افزایش یابد و سپس مصوبات شورای عالی بورس نیز جنبه اجرایی داشته باشد.
این کارشناس ادامه داد: اصلاح بازار سرمایه ضرورتی انکارناپذیر است، در غیر این صورت شاخص باز هم میتواند دستخوش نوسان افزایشی یا کاهشی مخرب شود. وی با اشاره به ضرورت تغییر ساختار شورای عالی بورس و ... ادامه داد: تیم منسجم اقتصادی و ضرورت عمل به مصوبات شورای عالی بورس برای بازار سرمایه سرنوشت ساز خواهد بود.
وی در توضیح این مطلب اضافه کرد: شرایط تغییر کرده و حالا استارتآپها سرنوشت اقتصاد را تغییر میدهند اما بورس ایران هنوز پذیرای این نگرش جدید نیست. ما از تلفن سکهای به کلابهاوس رسیدیم و این تغییر شگرف در سایر بخشها هم رخ داده از این رو باید قوانین مترتب بر بازار سرمایه و سایر بخشها و حوزههای اقتصاد نیز به روزرسانی شود. حقانی نسب ابراز امیدواری کرد تصویب طرح مالیات بر عادی سرمایه موجبات رونق بازار سرمایه را فراهم نماید.