تخریب دو سینمای قدیمی آسیا و قدس در مشهد که از آن با عنوان پاککردن حافظه فرهنگی یک شهر یاد میشود، نه نخستین بار است که رخ میدهد و نه آخرین بار؛ اتفاقی که پیش از این، برای سینماهای بهمنِ شیراز، ایرانِ اصفهان، قدس و یاسمنِ زنجان، انقلابِ بندرعباس و... افتاده است.
تخریب دو سینمای قدیمی مشهد طی روزهای گذشته، به فاصله سه روز از یکدیگر، واکنش گسترده هنرمندان بسیاری از جمله رضا کیانیان، پرویز پرستویی، رضا عطاران، لاله اسکندری، برزو ارجمند و... را برانگیخت.
سینمای تاریخی آسیا که سال ۱۳۴۰ در خیابان ارگ مشهد آغاز به کار کرد و یکی از پرمخاطبترین سالنهای زمان خود بود، جمعه، ۲۸ خرداد تخریب شد؛ سینمایی که ساختمانش در اختیار حوزه هنری قرار داشت و از سالها قبل، تعطیل شده بود. سه روز بعد، دوشنبه ۳۱ خرداد، سینما قدس نیز با قدمتی ۵۱ ساله که از اسفند سال گذشته تعطیل و توسط حوزه هنری به بخش خصوصی واگذار شده بود، تخریب شد.
هرچند محمد ملکثابت، مدیرکل امور حقوقی حوزه هنری کشور در گفتوگویی گفته بود «در طول این سالها هیچ تقاضایی برای بازسازی این سینماها وجود نداشت و چون تقاضایی نبوده ما هم نیازی ندیدهایم» و سیدحجت طباطبایی، مدیر امور سینمایی ادارهکل فرهنگوارشاد اسلامی خراسان رضوی نیز توضیح داده بود «در مورد سینما آسیا پیشنهاد شفاهی داده بودم که به موزه سینمای مشهد تبدیل شود. این اتفاق رخ نداد و فعلا میتوانم در رابطه با آن ابراز تاسف کنم. در مورد سینما قدس نیز حوزه هنری میخواهد به جای آن سینمای مهر کوهسنگی را تاسیس کند.» اما هیچکدام از این توضیحات نتوانست آبی بر آتش جان دغدغهمندانی باشد که معتقدند «اماکن تاریخی- فرهنگی هر شهر، هویت آن شهر و تخریب سینماهای قدیمی، پاککردن حافظه فرهنگی یک شهر است.»
تخریب سینماهای قدیمی نه نخستین بار است که رخ میدهد و نه در چشماندازی تیرهوتار، آخرین بار. رویدادی که تاکنون پیش از این نیز بارها رخ داده است که در ادامه نگاهی به بخشی از آن کردهایم.
خاطراتی که در هم کوبیده میشوند
۹ دی ۱۳۹۹ بود که علی اعطا، عضو شورای شهر وقت تهران در نطق پیش از دستور خود با اشاره به رای تخریب سینما ایران در لالهزار گفت: «تخریب سینما ایران لالهزار، شروع تخریب سریالی سینماهاست.» رأی دیوان عدالت اداری مبنی بر الزام شهرداری به صدور پروانه ساختمانی تخریب و نوسازی سینما ایران و انتشار خبر آن در رسانهها و شبکههای اجتماعی بود که منشاء و مبدأ این نگرانی شد که اگر چنین شود، نقطه آغاز تخریب سریالی ۱۸ سینمای این خیابان، شامل ۱۶ سینما در لالهزار و دو سینما در امتداد آن در لالهزار نو، گذاشته خواهد شد.