یکی از غذاهای سنتی ایران رشتهپلو است که با کوفته قلقلی یا سینه مرغ طپخ میشود و معمولاً در شب عید، چهارشنبهسوری و مهمانیهای رسمی این غذا را درست میکنند. با دستور پخت این غذای اصیل همراه ما باشید تا رشته کار به دستتان بیاید!
رشتهپلو یکی از غذاهای سنتی ایرانی است که کمتر کسی دست رد به سینه آن میزند. در بسیاری از شهرهای ایران رشته پلو را به عنوان شام شب عید یا شب چهارشنبهسوری درست میکنند تا طبق یک روایت قدیمی رشته کار و زندگی دستشان بیایید. رشته پلو باتوجه به سلیقه و ذائقه افراد با مواد مختلف سرو میشود.
شما میتوانید این غذای خوشمزه را با گوشت قلقلی یا مرغ طبخ کنید که در این جا ما هر دو روش را به شما آموزش میدهیم.
این غذا هم مثل همه غذای دیگر برای خوشمزهتر شدن یک سری نکات و فوت و فنهایی دارد که اگر آنها را رعایت کنید، درنهایت غذای بسیار لذیذی خواهید داشت. در ادامه با طرز تهیه رشتهپلو مجلسی ما را همراهی کنید.
مواد اولیه لازم برای تهیه رشتهپلو
برنج: ۳ پیمانه
رشته پلویی: ۲۵۰ گرم
کره: ۵۰ گرم
زعفران دم کرده غلیظ: ۳ قاشق غذاخوری
پیاز داغ: ۳ قاشق غذاخوری
کشمش پلویی: ۱۰۰ گرم
خرما: ۱۲ عدد
دارچین: ۱ قاشق چایخوری
هل: ۱ قاشق چایخوری
تخم گشنیز پودر شده: ۲/۱ قاشق چایخوری
خلال پوست پرتقال: ۴/۱ پیمانه
روغن مایع: به میزان لازم
نمک: به میزان لازم
مواد اولیه لازم برای تهیه رشتهپلو با کوفته قلقلی
گوشت چرخ شده: ۴۰۰ گرم
پیاز بزرگ: ۱ عدد
فلفل سیاه: ۱ قاشق چایخوری
زردچوبه: ۲ قاشق چایخوری
نمک: به مقدار لازم
روغن مایع: به مقدار لازم
مواد اولیه لازم برای تهیه رشتهپلو با مرغ
فیله مرغ: ۱۶ عدد
پیاز بزرگ: ۱ عدد
آبلیمو تازه: ۲ قاشق غذاخوری
زعفران دم کرده: ۱ تا ۲ قاشق غذاخوری
فلفل سیاه: ۱ قاشق چایخوری
نمک به مقدار لازم
کره یا روغن: به مقدار لازم
نکات مربوط به مواد اولیه رشتهپلو
۱- نکات مربوط به برنج
برای تهیه رشتهپلو بهتر است برنج را آبکش کنید. برای این کار بعد از اینکه برنج را شستید، به آن آب گرم و نمک اضافه کنید و بگذارید برنج چند ساعت خیس بخورد، بهتر است. برنج حداقل ۳ ساعت با نمک خیس بخورد تا کیفیت بهتری داشته باشد.
سپس برای آبکش کردن برنج قابلمهای را تا دو سوم از آب پر کنید و روی حرارت بگذارید. نمک به آن اضافه کنید و وقتی آب جوش آمد، باید برنج را اضافه کنید. آبی را که به برنج اضافه شده و با آن خیس خورده بود، خالی کنید و برنج خیس خورده را داخل آب در حال جوش بریزید. حرارت برنج درحال جوشیدن نباید کم باشد و شعله گاز باید متوسط رو به زیاد باشد. درب قابلمه را نگذارید و صبر کنید تا آب برنج دوباره به جوش بیاید.
وقتی آب برنج جوش آمد، چندبار با فاصله و البته بادقت برنج را هم بزنید تا دانهها از هم باز شود. حواستان باشد برنج را خرد نکنید. تقریباً برنج حدود ده تا چهارده دقیقه باید بجوشد. البته زمان جوشیدن برنج بستگی به نوع برنج دارد. زمانی برنج برای آبکش کردن مناسب است که دانههای آن نرم شود؛ ولی هنوز مغز آنها سفت باشد.
در اواخر پخت رشتهپلویی را اضافه کنید. بعد از اینکه برنج چند جوش زد، آماده آبکش کردن است. نکته مهمی که در پخت رشته وجود دارد، این است که رشته خیلی زود نرم و له میشود؛ پس دقت کنید بیش از حد در آب جوش نماند. وقتی که دانههای برنج را امتحان کردید و برنج به مرحله آبکشی رسید، آن را داخل آبکش بریزید و اجازه بدهید آب برنج کاملاً گرفته شود. سپس روی برنج آب سرد بریزید تا پخت دانهها متوقف شود و همینطور نمک اضافی بین دانههای برنج بیرون برود تا برنج شور نشود.
اگر خواستید برنج بیشتر قد بکشد، وقتی برنج درحال جوشیدن است، یک استکان آب سرد به آن اضافه کنید. این باعث میشود به برنج شوک وارد شود و بیشتر قد بکشد.
حواستان باشد که برنج زیاد نجوشد. اگر تازهکار هستید، برنج را کمی زودتر بردارید. اگر برنج بیشتر از حد معمول بجوشد، خمیر میشود و غذای شما خراب میشود. اگر برنج را زودتر برداشته باشید و سفت شد، میتوانید موقع پخت کمی آب به آن اضافه کنید. در هر صورت آبکش کردن برنج نیاز به تجربه دارد. پس نگران نباشید و چندبار امتحان کنید تا به مرور زمان تجربه لازم را به دست آورید.