همزمان با حملات جدید طالبان، قوای نظامی ارتش افغانستان را بر اساس چهار شاخص قوای انسانی، نیروی هوایی، نیروی زمینی و توان لجستیکی بررسی و معرفی می کند.
همانطور که در گزارش های مختلف خوانده اید، طالبان در حال پیش روی بیشتر در خاک افغانستان بوده و مناطق مختلف و مهمی از جمله بدخشان و قندهار توسط قوای آنان تصرف شده است
در این شرایط، بسیاری معتقدند که ارتش افغانستان به زودی شکست خورده و طالبان به کابل می رسند. در مقابل، گروهی دیگر معتقدند اگر ارتش افغانستان فقط 6 ماه در مقابل حملات طالبان ایستادگی کند می تواند مانع سقوط پایتخت شود چراکه بدون شک نیروهای طالبان بعد از موج اول حملات ضعیف شده و قدرت خود را از دست می دهند.
اینکه نیروهای ارتش افغانستان می توانند در مقابل طالبان ایستادگی کنند یا نه، مساله ای است که ما به راحتی نمی توانیم به آن پاسخ دهیم. آنچه مشخص است این است که ما می توانیم مقدمات این بحث را فراهم کنیم. اکنون پرسش بزرگ این است که نیرو و توان ارتش افغانستان چقدر است؟ پاسخ نسبتا دقیق به این پرسش شاید بتواند حداقل ذهنیتی از توان افغانستان و امکان مقاومت در مقابل طالبان را فراهم نماید.
جداول زیر قوای نظامی ارتش افغانستان را طبق پایگاه گلوبال فایر پاورز و بر اساس چهار شاخص قوای انسانی، نیروی هوایی، نیروی زمینی و توان لوجستیکی بررسی و معرفی می نماید.
قوای انسانی افغانستان: شاخص نظامی عدد نیروی انسانی موجود 14.291.088 نیروی انسانی قابل خدمت 8.145.920 پرسنل نظامی فعال در ارتش 175.000 پرسنل نظامی رزرو 0 بودجه دفاعی 4.000.000.000 دلار بدهی خارجی 2.840.000.000 دلار نیروی هوایی: شاخص نظامی تعداد هواپیما 270 جنگنده (فایتر) 0 هلی کوپتر 193 هواپیمای باربری 48 جت جنگی 29 تجهیزات توپخانه ای و نیروی زمینی: شاخص نظامی تعداد تانک 0 خودرو زرهی 1.065 توپخانه خود کششی 0 توپخانه کششی با یدک کش 120 راکت انداز کششی 25 شرایط لوجستیکی: شاخص لوجستیکی عدد بندر یا پایانه حمل و نقلی اصلی 2 فرودگاه 46 جاده اصلی 142.150 km مرز مشترک با سایر کشورها 5.987km مرز آبی 0 بدترین نقصان در ارتش افغانستان نبود یکدستی، اتحاد و نظم است. قوای نظامی این کشور متعدد و متفرق هستند و به خصوص مسائل قومی و قبیله ای توان آن ها را از بین برده است. در این شرایط به نظر می رسد تنها راه نجات افغانستان فعالیت شبه نظامیان مخالف طالبان و همکاریشان با ارتش است. فعالیت جدید پسر احمدشاه مسعود و تشکیل حلقه های مقاومت داخلی نشان از این دارد که شاید موج جدیدی از ائتلاف در داخل افغانستان شکل بگیرد؛ ائتلافی که تنها راه نجات افغانستان در مقابل شبح سیاه طالبان است.
با بررسی جداول بالا و توجه به اعداد فوق متوجه می شویم که ارتش افغانستان شرایط زیاد خوبی ندارد. ارتش این کشور فاقد هرگونه نیروی رزرو است. تعداد سربازان این ارتش به نسبت جمعیت کل کشور پایین است و به خصوص وضعیت نیروی هوایی بسیار آشفته ای دارد. همچنین، تعداد توپخانه های ارتش افغانستان زیاد نیست و این نیروی نظامی حتی تانک ندارد. شرایط لوجستیکی ارتش افغانستان که از سایر موارد بدتر است. نبود مرز آبی و نیروی دریایی، وجود کوهستان های صعب العبور که کار را برای تجهیزات نظامی سخت و شرایط را برای جنگ های چریکی مناسب می کند، نبود بنادر، فرودگاه های مجهز و جاده های نامناسب همه و همه نشان می دهد که ارتش افغانستان توان زیادی برای مقابله با طالبان ندارد.