یک پژوهش گسترده علمی جدید نشان میدهد افرادی که در دوران کودکی در معرض سرب زیاد قرار داشته اند، در دراز مدت شاهد بهره هوشی پایین تری نسبت به دیگر افراد هستند.
قرار گرفتن در معرض سرب ممکن است ضریب هوشی (آی کیو) نیمی از افراد در سراسر جهان را تحت تأثیر قرار دهد. طبق یک مطالعه جدید، قرار گرفتن در معرض سرب در دوران کودکی بیش از تخمینهای قبلی میتواند اثرات مخرب بر سلامتی داشته باشد که یکی از آنها کاهش قابل توجه بهره هوشی در دوران بزرگسالی است.
سرب فلزی نرم به رنگ خاکستری متمایل به آبی یا نقرهای کبود است که سالانه در حدود ۵/۳ میلیون تن از این فلز در سراسر دنیا مصرف میشود. به عبارت دیگر این فلز بعد از آهن دومین فلز پرمصرف صنعتی است که میتوان آن را در بسیاری مواد مصرفی روزانه خود، از سوخت گرفته تا محصولات آرایشی، یافت. با این همه، خطرناکترین و وسیعترین مرکز پخش این ماده سمی در محیط زیست، خودروها هستند که این فلز سنگین را از طریق سوزاندن بنزین منتشر میکنند؛ بنابراین میتوان به سادگی فهمید که شهرهای بزرگ جزو مهمترین مراکز انتشار سرب هستند.
در این مطالعه جدید هنگامی که محققان استفاده از گاز سرب را از سال ۱۹۴۰ در کشور ایالات متحده تجزیه و تحلیل کردند و آن را با دادههای مربوط به میزان سرب خون افراد از اواسط دهه ۱۹۷۰ ترکیب کردند، دریافتند که بیش از ۵۴ درصد از آمریکاییهای زنده در سال ۲۰۱۵ در دوران کودکی در معرض سطوح خطرناکی از سرب قرار داشتند. دانشمندان همچنین میگویند بیش از ۱۷۰ میلیون بزرگسال آمریکایی به دلیل سربی که در دوران کودکی تنفس کرده، بلعیده یا جذب کردهاند، اکنون در معرض خطر بیشتری برای بیماریهای عصبی، بیماریهای روانی و مشکلات قلبی عروقی هستند.
دانشمندان میافزایند؛ هیچ سطحی از قرار گرفتن در معرض سرب در هیچ مرحلهای از زندگی فرد ایمن نیست، اما این فلز بسیار سمی میتواند به ویژه برای کودکان مضر باشد، زیرا میتواند رشد مغز را مختل کند و منجر به مشکلات یادگیری دائمی و مشکلات رفتاری شود. در مجموع، محققان تخمین میزنند که گاز سرب امتیاز ضریب هوشی تجمعی این کشور را ۸۲۴ میلیون امتیاز کاهش داده است که تقریباً سه امتیاز برای هر نفر محسوب میشود، این فقط یک میانگین است. متولدین دهه ۱۹۶۰ و ۱۹۷۰، زمانی که مصرف گاز سرب در ایالات متحده به اوج خود رسید، به طور متوسط ۶ تا ۷ امتیاز IQ را از دست داده اند. در واقع، قرار گرفتن در معرض سرب این گروه، هشت برابر بیشتر از حد مجاز سلامت امروزی بود.