اگر ریشه زول خراسانی جوشیده و با شکر شیرین شود، برای درمان ورمها، دملها و زخمهای داخلی مفید است.
عضو گروه پژوهشی مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاددانشگاهی خراسان جنوبی گفت: از ریشه زول خراسانی برای درمان درد پهلو و بهویژه درد ناحیه دندههای قفسه سینه استفاده میشود و برای خرد کردن سنگ کلیه توصیه شده است.
دکتر ساره حسینی با اشاره به اینکه زول خراسانی را با نامهای قرصعنه، بوقناق و شجره ابراهیم نیز میشناسند، گفت: زول خراسانی گیاهی از خانواده چتریان، چندساله با ظاهری تیغدار است. برگهای نزدیک به یقه حاشیهای تیغدار داشته و گلها به شکل چتر در انتهای ساقه ظاهری کپه مانند دارند.
حسینی با بیان اینکه ریشه این گیاه باعث تقویت جنسی شده و به هضم غذا کمک میکند، گفت: از ریشه آن برای درمان درد پهلو و بهویژه درد ناحیه دندههای قفسه سینه استفاده میشود. اگر ریشه گیاه را جوشانده و با شکر شیرین کنند، برای درمان ورمها، دملها و زخمهای داخلی مفید است. نفخ معده را کاهش میدهد و دلپیچه را برطرف میکند. برای خرد کردن سنگ کلیه نیز توصیه شده است.
عضو گروه پژوهشی مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاددانشگاهی خراسان جنوبی افزود: کوبیده ریشه آن با برگ کاسنی برای ورمها و جراحتهای ساق پا بسیار مفید است. از برگ و ریشه آن برای کنترل قند خون استفاده میشود. عرق زول خراسانی ازنظر طبیعت معتدل است و در برخی منابع طبیعت آن را مایل به سرد نوشتهاند. عرق زول خراسانی یا بوقناق بر فعالیتهای آنزیمی کبد مؤثر بوده و کبد را از سموم پاکسازی میکند. همچنین بر غدد فوق کلیه اثر مفید و مؤثری داشته و در همکاری با کبد کمک مؤثری برای افزایش انسولین و فعال کردن لوزالمعده دارد که درنتیجه منجر به کاهش قند خون میشود.
وی ادامه داد: برای درمان کولیت و تولید صفرا و انتقال آن به ناحیه اثنی عشر روده مفید است. جوشهای صورت را از بین میبرد، عروق پوستی را باز کرده و ازاینرو پوست را روشن میکند. مصرف عرق بوقناق هر ۵ تا ۶ ساعت در بیماران دیابتی قند خون را در حد قابلقبولی کاهش میدهد. زول در کاهش اوره خون مؤثر است و اثرات اِدم را کاهش میدهد. مصرف جو دو سر به همراه عرق بوقناق در کاهش قند خون بسیار مفید و مؤثر است.