این روزها با پایان یافتن امتحانات اکثر دانشآموزان، موضوع ثبتنام بچهها در مدرسه، داغ شده است.
گروه آموزش و پرورش: این روزها با پایان یافتن امتحانات اکثر دانش آموزان، موضوع ثبت نام بچه ها در مدرسه، داغ شده است. والدین سؤالات متعددی دارند اما عمده سؤالات این است که بهترین مدرسه چه مدرسه ای است؟ چه کاری باید انجام دهند.
نکته اول اینکه، اگر فرزندتان میان پایه است یعنی به جز پایه های اول ابتدایی، اول متوسطه اول(هفتم) و اول متوسطه دوم(دهم)، ارتقای دانش آموز در همان مدرسه ای که تحصیل می کند، انجام می شود مگر اینکه والدین به دلایل مختلف چون جابجایی منزل، بخواهند مدرسه فرزند را تغییر دهند.
ثبت نام میان پایه ها بعد از برگزاری امتحانات نوبت دوم و اعلام نتایج آنها در سامانه سیدا توسط مدیر مدرسه انجام می شود و بنا بر بخشنامه ثبت نام دانش آموزان، حضور والدین جهت ثبت نام دانش آموزان میان پایه ضروری نیست.
* پدر و مادر شاغل می توانند فرزندشان را نزدیک محل کارشان ثبت نام کنند
در ماده ۴۱ آیین نامه اجرایی مدارس آمده است که «ثبت نام دانش آموزان در نزدیکترین مدرسه به محل سکونت آنان در اولویت خواهد بود و ثبت نام از دانش آموزانی که والدین آنان هر دو شاغل هستند در مدرسه نزدیک به محل کار پدر یا مادر بلامانع است».
در ماده ۴۲ نیز آمده است حضور یکی از والدین (پدر یا مادر) یا قیم سرپرست قانونی همراه دانش آموز از زمان ثبت نام در هر یک از دوره های تحصیلی ضروری است. در موارد استثنا به تشخیص مدیر مدرسه ثبت نام دانش آموز بدون حضور والدین یا سرپرست قانونی بلامانع است.
* ثبت نام کلاس اولی ها در مدرسه
حداقل سن ثبت نام در پایه اول دبستان ۶ سال تمام است. بر اساس تبصره یک ماده 25 اجرایی مدارس، دانش آموزان متولد ۹۵.۰۷.۰۲ تا ۹۵.۰۷.۳۰ می توانند با درخواست اولیا و تأیید شورای مدرسه در پایه اول ابتدایی ثبت نام کنند.
خانواده وقتی به مدرسه مورد نظر برای ثبت نام مراجعه کرد، پیش ثبت نام صورت می گیرد و مدرسه، خانواده را برای انجام سنجش سلامت جسمانی و آمادگی تحصیلی ارجاع می دهد.
بعد از انجام سنجش و تأیید پایگاه سنجش سلامت جسمانی و آمادگی تحصیلی است که ثبت نام دانش آموز کلاس اولی در مدرسه قطعی می شود.
* ثبت نام بدون آزمون!
سؤال این است که آیا برای ثبت نام، مدارس می توانند آزمون بگیرند؟ پاسخ این است که مدارس نباید برای ثبت نام دانش آموزان، آزمونی بگیرند مگر در استثناها!
در ماده 40 آیین نامه اجرایی مدارس آمده است که «برگزاری آزمون ورودی، مصاحبه و تعیین شرط معدل برای ثبت نام دانش آموزان در مدارس دولتی در مواردی که مصوبه خاص از قبیل مدارس استعدادهای درخشان، نمونه دولتی، هیأت امنایی و وابسته وجود دارد و هنرستان ها برای انتخاب رشته، ممنوع است و نباید هیچ دانش آموزی به هر دلیلی از ثبت نام و تحصیل محروم شود».
در مدارس غیردولتی هم به استناد مصوبه بیست و یکمین جلسه شورای سیاستگذاری، برنامه ریزی و نظارت مرکزی، برگزاری هرگونه آزمون یا مصاحبه برای پذیرش دانش آموزان در دوره ابتدایی و پایه هفتم در مدارس غیردولتی ممنوع است.
به استناد مصوبه 864 شورای عالی آموزش و پرورش، پذیرش دانش آموزان پایه دهم در دبیرستان های علوم و معارف اسلامی از طریق برگزاری آزمون یا تعیین معدل یا برگزاری مصاحبه یا تلفیقی از آنها صورت می گیرد.
جذب و پذیرش دانش آموزان در برخی از رشته ها مانند تربیت بدنی شاخه تحصیلی فنی وحرفه ای و رشته های مهارتی هنرستان های وابسته مانند سینما، آتش نشانی و بهیاری با رعایت ضوابط و مقررات از طریق برگزاری آزمون یا تعیین معدل یا برگزاری مصاحبه یا تلفیقی از آنها صورت می گیرد.
* ثبت نام در مدارس استعدادهای درخشان
برای ثبت نام در مدارس استعدادهای درخشان از دانش آموزان آزمون گرفته می شود شود که آزمون ورودی پایه های هفتم و دهم سمپاد برای سال تحصیلی آینده در روزهای پنج شنبه و جمعه هفته گذشته برگزار شد.
ثبت نام دانش آموزان متقاضی انتقال در دبیرستان های دوره اول و دوره دوم استعدادهای درخشان با رعایت کف نمره مدرسه مقصد و به شرط وجود ظرفیت مطابق ضوابط نقل و انتقال این مدارس و از طریق سامانه نقل و انتقال دانش آموزان مدارس استعدادهای درخشان با موافقت استان های مبدا و مقصد انجام می شود.
میزان حق الثبت مدارس استعدادهای درخشان بر اساس مصوبه هیأت امنای سمپاد که معادل ۵۰ درصد میانگین مبلغ بخشنامه مربوط به ثبت نام در مدارس غیردولتی هر شهر است توسط اداره کل آموزش و پرورش استان تعیین و به مدارس استعدادهای درخشان ابلاغ می شود.