پیشرفت علم در سالهای اخیر به کمک انسانها آمده تا از هر جهت از اتلاف وقت جلوگیری کنند؛ این موضوع حتی در صرفهجویی در زمان در شستشوی ظروف آشپزی نیز صادق است.
تاوههای استیل، از جمله ظروف اصلی پخت و پز در بسیاری از خانهها و رستورانها هستند. شاید شما هم جزو آن دسته افراد باشید که بعد از آخرین باری که مرغی را در تاوه فولادی سرخ کردید و تکههایی از مرغ به تاوه چسبید و هم غذایتان از ریخت و قیافه افتاد و هم تکههای غذای سوخته به ته تاوه چسبید، قید استفاده از تاوههای استیل را زدهاید.
اما احتمالا از خودتان پرسیدهاید که "باید راه بهتری هم برای استفاده از این تاوهها وجود داشته باشد" و لازم است بدانید که با بهرهگیری از علم و دانش روز و مدیریت مناسب حرارت، میتوان از "اثر لیدنفراست" بهره برد و بدینترتیب ظروف آشپزی استیل را تبدیل به یک ظرف نچسب کرد.
البته شفاف بگوئیم که حتی با بهرهگیری از این روش هم قادر نخواهید بود که در یک تاوه استیل سرد و بدون روغن یک تخممرغ خام را بشکنید و با دمای کم سرخ کنید و مستقیم در بشقاب سرو کنید. ولی با اثر لیدنفراست، میتوانید هر زمان که نیاز است، غذا را آزادانه و بدون اینکه به کف تاوه بچسبد، در داخل آن حرکت داده و برای شستن تاوه نیز، نیازی به سابیدن آن نخواهید داشت.
شیوه استفاده درست از تاوههای استیل
به جز در مواقعی که قصد گرم کردن غذا در تاوه استیل را دارید، هرگز نباید غذا را در تاوه سرد بریزید. قبل از شروع آشپزی و قبل از ریختن موادغذایی، حتی روغن، تاوه را کاملا گرم کنید.
چند دلیل برای این امر وجود دارد. اول اینکه زمانی که موادغذایی غنی از پروتئین مثل گوشت یا مرغ، در تاوه سرد قرار گرفته و همزمان با تاوه گرم میشوند، پروتئینها با برخی از عناصر موجود در فلز تابه، مثل اتمهای آهن پیوند برقرار میکنند. به همین خاطر هم هست که مرغ در نهایت به تاوه میچسبد. هیچ اتفاق نظر علمی درمورد دلیل این اتفاق وجود ندارد؛ اما برخی بر این باور هستند که ماجرا مثل تخممرغ و پوسته آن است که باید در هنگام آبپز کردن تخم مرغ، آن را مستقیما در آب درحال جوش بیندازید؛ به جای آنکه بخواهید روند آبپز کردن تخممرغ را با آب سرد آغاز و پیگیری کنید. وقتی تخممرغ خام را در آب سرد میاندازید، سفیده مملو از پروتئین تخممرغ، با غشای پوسته تخممرغ پیوند برقرار کرده و بعد از اتمام فرآیند پخت، پوست کندن تخممرغ سختتر میشود. ولی اگر تخممرغ خام را مستقیما در آب درحال جوش قرار دهید، پروتئینها به یکدیگر متصل شده و در نتیجه پوست کندن تخممرغ پخته راحتتر خواهد بود.
دلیل دوم برای گرم کردن تاوه قبل از شروع پخت و پز نیز اهمیت زیادی دارد؛ باید بدانید که که از نظر میکروسکوپیک، فولاد ضدزنگ سطح متخلخلی دارد و با گرم شدن تاوه و منبسط شدن فلز، این منافد کوچک و کوچکتر شده و سطح تاوه صافتر میشود و از همین رو موادغذایی کمتر به تاوه میچسبند. البته مدت زمان موردنیاز برای گرم کردن تاوه، بستگی به نوع ساخت تاوه و همچنین قدرت اجاق گاز شما دارد. پس باید بدانید که زمان مناسب برای اضافه کردن موادغذایی به داخل تاوه چه زمانی است و برای تشخیص زمان مناسب، میتوانید از تست آب استفاده کنید.