دانشگاه های علوم پزشکی کلانشهرها از جمله در تهران، اصفهان، البرز، اراک و مشهد از ابتدای سال روزهای آلوده و اضطرار هوا را اعلام کرده اند.
بر اساس قانون هوای پاک وزارت بهداشت باید در روزهای آلوده، ناسالم و اضطراری هشدار بدهد تا تمهیدات لازم برای کاهش خسارات ناشی از آلودگی هوا اندیشیده شود.
در هفته جاری وزارت بهداشت درخواست کرده بود روزهای یکشنبه و دوشنبه (11 و 12 دی ماه) به دلیل آلودگی هوا حداقل کارمندان سالمند و حساس دورکار شوند. با اینکه این درخواست وزارت بهداشت در وزارت کشور هم تصویب شده بود استانداری تهران از دور کار کردن کارمندان در روز یکشنبه خودداری کرد اما در ساعات پایانی روز یکشنبه اعلام کرد تعدادی از کارمندان در روز دوشنبه 12 دی دور کار شده اند. دلیل این تاخیر در اعلام دور کار شدن کارمندان و تقلیل دو روز به یک روز مشخص نیست. ضمن اینکه هوای تهران امروز (سه شنبه 13 دی ماه) نیز همچنان آلوده و ناسالم برای همه گروه های سنی است.
در سه هفته اخیر هوای تهران به طور مستمر آلوده بوده است. وزارت بهداشت اعلام کرده آلودگی هوا باعث افزایش 30 درصدی تعداد مراجعین به اورژانس با علایم تنفسی شده است.
در گزارش ویدیویی پیش رو در گفتوگو با عباس شاهسونی رییس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت به اثرات مخرب ناشی از آلودگی هوا بر انسان پرداخته شده است. او تاکید دارد: دانشگاه های علوم پزشکی کلانشهرها از جمله در تهران، اصفهان، البرز، اراک و مشهد از ابتدای سال روزهای آلوده و اضطرار هوا را اعلام کرده اند.
همچنین توضیح می دهد وزارت بهداشت هر سال تعداد مرگ و میر ناشی از آلودگی هوا را در شهرهای مختلف برای دستگاه های مختلف از جمله دادستانی کل کشور، دیوان محاسبات، سازمان حفاظت محیط زیست و ... می فرستد.
بنا به اطلاعاتی که گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت منتشر کرده در سال 1400 در تهران 6400 نفر مرگ ناشی از آلودگی هوا رخ داده و در سال 1399 بیش تر از 4000 نفر. در سال 1400 در 27 شهر ایران با جمعیت 35 میلیون نفر حدود 21 هزار مرگ ناشی از آلودگی هوا ثبت شده است.
باید تاکید کرد بر اساس مطالعات وزارت بهداشت ذرات معلق کوچکتر از دو نیم میکرون ناشی از احتراق و سوخت، سرطانزا هستند.