فیبر، یکی از مواد مورد نیاز بدن می باشد که بسیار مغذی است و خواص بالایی دارد. فیبر، بیشتر در مواد غذایی گیاهی و میوه ها یافت می شود. متأسفانه رژیم های غذایی امروزه، میزان فیبر پایینی دارند و مردم میوه و سبزیجات کمتری مصرف می کنند. از مواد غذایی که فیبر بالایی دارند، برای کاهش وزن و لاغری استفاده می شود.
البته شرکت های تولید کننده مواد غذایی، به بسیاری از موادی که تولید می کنند، فیبر نیز می افزایند. در ادامه به بررسی فیبر و مواد غذایی فیبر بالا می پردازیم.
فیبر چیست؟
فیبر، گونه ای خاص از کربوهیدرات است مصرف کردن آن، فواید بسیار زیادی برای بدن انسان دارد. همانطور که پیش تر گفته شد، فیبر در مواد غذایی گیاهی و غلات و میوه ها، به مقدار فراوانی وجود دارد.
نکته ای که در مورد این ماده غذایی مفید وجود دارد، این است که هضم و جذب آن در دستگاه گوارش انسان، به طور کامل انجام نمی شود، یعنی اگر مقدار زیادی فیبر مصرف کنید، تنها مقدار بسیار کمی از آن را دریافت خواهید کرد.
می توانیم فیبرها را به دو گروه کلی تقسیم کنیم، فیبر محلول در آب و فیبر نامحلول. فیبر های محلول، توانایی حل شدن در آب را دارند. این فیبر، می توانند در معده، آب فراوانی جذب کنند و به شکل ژله ای در بیایند.
فیبر نامحلول، به دلیل اینکه در مایعات بدن حل نمی شود، به شکل تقریبا دست نخورده ای از دستگاه گوارش خارج می شود.
این دو نوع فیبر، در بیشتر مواد غذایی که سرشار از فیبر هستند، در کنار هم یافت می شوند. یعنی با مصرف مواد غذایی که فیبر فراوانی دارند، در واقع هر دو نوع فیبر را دریافت خواهید کرد.
مواد غذایی با فیبر بالا
گیاهان نوعی سامانه بافتی به نام سامانه بافتی زمینه ای دارند. در این سامانه، نوعی بخش های دراز و سخت شده به نام فیبر وجود دارد. البته رشته های فیبری در ساختار میوه ها و آوند گیاهان نیز وجود دارد. در واقع فیبر، همان بخش های دراز بافت اسکلرانشیمی گیاهان است.
در ادامه، به شما مواد غذایی سرشار از فیبر را معرفی خواهیم کرد، که می توانند فیبر بدن شما را به طور کامل تأمین کنند. فیبر ها به طور کلی در گیاهان و محصولات آنها به مقدار فراوان وجود دارند. مواد غذایی حاوی فیبر بالا شامل موارد زیر می شوند.
گلابی
گلابی، یکی از میوه های بسیار محبوب در کل جهان است. یک نوع خاص از گلابی، به نام گلابی آسیایی، فیبر فراوانی را در خود ذخیره می کند. به طوری که در هر گلابی آسیایی با اندازه متوسط، حدود 10 گرم فیبر وجود دارد که واقعا مقدار قابل توجهی است.
گلابی آسیایی، همچنین منبع مهمی برای تأمین پتاسیم و ویتامین های C و K است. اسید چرب امگا6، یکی دیگر از موادی است که در گلابی آسیایی به مقدار فراوان یافت می شود. این اسید چرب، بر کارکرد دستگاه عصبی بدن، تأثیر مثبت دارد.
انجیر
انجیر، یکی دیگر از میوه هایی است که می توانید برای دریافت فیبر مورد نیاز بدن خود، از آن استفاده کنید. انجیر، بیشتر به صورت خشک شده توسط مردم مصرف می شود. در یک لیوان از انجیر خشک، حدود 15 گرم فیبر وجود دارد.
البته بعضی ها شاید دوست داشته باشند که انجیر را به شکل تازه مصرف کنند. شما می توانید از انجیر، در تهیه دسر و سالاد استفاده کنید، و انجیر تازه را به این صورت وارد رژیم غذایی خود بکنید.
آووکادو
آووکادو، به عنوان یک میوه بسیار محبوب در میان مردم شناخته می شود. این میوه، یکی از بهترین منابع تأمین فیبر حساب می شود. نکته قابل توجه، این است که فیبر موجود در میوه آووکادو، به نوع آن بستگی دارد. آووکادو هایی که تیره هستند، نسبت به آووکادو های سبز روشن، دارای فیبر محلول بیشتری هستند.
آووکادو، علاوه بر فیبر، می تواند منبع خوبی برای دریافت پتاسیم، و ویتامین های C، E، ویتامین های گروه B و... باشد.