یک کارشناس مسکن درباره طرح فروش متری مسکن در بورس، میگوید: من فکر میکنم این طرح خیلی روی بازار مسکن اثرگذار نیست.
موضوع بورس مسکن در سالهای اخیر توسط شهرداری، وزارت راه و شهرسازی و سازمان بورس مطرح شده، اما تا امروز به سرانجام نرسیده است. طبق این طرح افراد میتوانند به متراژی که توانایی پرداخت قیمت آن را دارند، واحدی از متراژ منزل خریداری کنند و بعد از چند سال امکان مالکیت واحد را فراهم آورند. حالا به تازگی شهردار تهران خبر داده که نرمافزار بورس مسکن آماده شده و باید به بازار سرمایه بپیوندد؛ موضوعی که دوباره خرید متری خانه را به کانون توجه بازگرداند.
به گفته شهردار تهران، در شرایط تورمی، سرمایه مردم مثل یخ آب میشود، اما خرید متری مسکن از طریق بازار سرمایه این امکان را فراهم میکند تا ارزش پول حفظ شود. ممکن است یک فرد ۱۰ متر، ۲۰ متر یا ۵۰ متر از یک واحد را بخرد و طی چند سال بتواند مالکیت کامل یک واحد را از آن خود کند.
داستان از چه قرار است؟
نکتهای که در این شرایط وجود دارد، این است که آیا فروش متری مسکن در بورس علاج خانهدار شدن است؟ محمود اولاد، کارشناس مسکن در همین خصوص میگوید: چند موضوع مطرح است و اینکه واقعا نمیدانیم داستان چیست. یک موضوع این است که پشتوانه این طرح، هیچ مسکنی نباشد و صرفا قرار باشد منابعی از این طریق از جامعه جمع شود.
وی میافزاید: چنین چیزی در بورسهای خارجی مثلا در مورد نفت وجود دارد که بازارهای آتی به آن میگویند. یعنی در واقع برگههایی به مردم داده میشود که این برگه، معادل یک متر مسکن است، ولی این یک متر مسکن، وجود خارجی ندارد و صرفا پول از مردم جمع میشود که نقدینگی کنترل شود یا با آن پول کاری صورت گیرد، ولی سود آن به جای اینکه نرخ بهره بانکی باشد، قیمت روز مسکن خواهد بود.
این کارشناس مسکن تصریح میکند: به اعتقاد من، این داستان اصلا ربطی به مسکن ندارد و فقط قرار است پول جمع شود و منابع مالی احصا شود و تامین مالی برای انجام پروژه صورت گیرد. بعدا هم با تورم قیمت مسکن، پول به مردم برمیگردد.
اولاد متذکر میشود: بخشی از تقاضای مسکن به خاطر نیاز به سکونت نیست، فقط به این دلیل است که یهعده پولی دارند و میخواهند ارزش افزوده کسب کنند، بنابراین ممکن است جذب این طرح شوند و به جای اینکه خانه بخرند، همین سود را بورس به آنها میدهد.
وی در ادامه میگوید: اما نکته اینجاست که باید ببینیم سهم این گروه در بازار مسکن چقدر است؟ به نظر نمیرسد که سهمشان بالا باشد، چون آنها به طور معمول کسانی هستند که خانه را خالی نگه میدارند، اما مساله این است که عملا خانه خالی آنچنانی نداریم.
این کارشناس بازار مسکن میافزاید: کمااینکه در طرح مالیات بر خانههای خالی این موضوع را دیدیم که تعداد خانههای خالی نسبت معناداری ندارد.