تمام روز را در خانه سرکردن و پرداختن به کارهای روزمره که گاهی تکراری و خستهکننده میشود؛ خانهداری کار سادهای نیست. راهکارهایی برای مراقبت از خانه و تمام اهالیاش وجود دارد.
خانه همان جایی است که محل امن ماست و به آن تعلق خاطر داریم. بعد از یک روز کاری پرمشغله، به آنجا پناه می بریم و سوسوی چراغ روشن آن، دلگرمی و امیدبخشی را برایمان به ارمغان می آورد. انسان به امید زنده است. امیدواری بسیاری از مردم به برگشتن به خانه است؛ آن هم از دل هیجان کوچه ها، خیابان ها و از انبوه دیدار آدم ها. اینکه در بدو ورود، کسی انتظار ما را بکشد و با لبخندی دلنشین، پذیرای ما باشد، لطف به خانه رسیدن را دوچندان می کند.
در روزگار امروزی زنان و مردان شانه به شانه هم مشغول کار و فعالیت های اجتماعی هستند. این همراهی و مشارکت یکی از آورده های جامعه مدرن به شمار می رود. اما هنوز هستند خانواده هایی که به دلایلی ترجیح می دهند، زنان در خانه مشغول امور باشند و مردان بیرون خانه. این چیزی از ارزش تأثیرگذاری زنان در پیشبرد زندگی مشترک کم نمی کند بلکه یکی از مؤثرترین و انگیزشی ترین تقسیم کارها محسوب می شود. البته تمام روز را در خانه سرکردن و پرداختن به کارهای روزمره که گاهی تکراری و خسته کننده می شود، کار ساده ای نیست.
مدیریت مسائل روزانه، خرید مایحتاج، رسیدگی به امورات کودکان، تربیت و آموزش آنها و هزار و یک دغدغه دیگر، باعث می شود گاهی خانم های خانه دار دچار سردرگمی و خستگی های مضاعف شوند. بی شک مسائل بسیاری ذهن، روح و روان زنان را در این شرایط به عنوان زن، همسر و مادر به خود مشغول می کند. درگیری ها، گاهی عدم مدیریت زمان و اولویت بندی های نادرست باعث می شوند که کمتر به خودشان بپردازند و بعضی اوقات دچار خودفراموشی، جامعه گریزی، اضطراب، عدم اعتماد به نفس، استرس و... شوند. در این فرصت به مواردی از مسائل و دغدغه های زنان خانه دار می پردازیم و تلاش می کنیم راهکارهایی در حد پیشنهاد عرضه کنیم.
با دست مخالف کار کن
یکی از مسائلی که زنان امروز در خانه با آن درگیر هستند، دردهای مزمن به علت درست انجام ندادن کارهای خانه است. جاروکشیدن، ظرف شستن، اتوکردن و... مواردی است که خواه ناخواه با آن دست و پنجه نرم می کنید. اینکه هر کدام از ما به سمتی از بدن خود تسلط داریم و در اصطلاح چپ دست یا راست دست شناخته می شویم، در ظاهر معضل نیست. اما مشکل از آنجا شروع می شود که بعد از یک روز سخت و سنگین کاری از کمردرد، گردن درد و دردهای مشابه گلایه داریم و اوقات خودمان و دیگر اعضای خانه را تلخ می کنیم و این رویه به ناچار با رویکرد ترشرویی های ما رابطه ای موازی دارد.
ویژگی چپ یا راست دست بودن، باعث می شود اکثر یا تمامی کارهایمان را با دست غالب انجام دهیم. اینطور یک طرف بدن ما بیشتر خسته می شود و البته قوی تر هم خواهد شد و طرف دیگر در ضعف به سر می برد و لاجرم دچار دردهای مختلف می شویم. پس ما با 2درد مواجه هستیم؛ درد سمتی از بدن که کار بیشتری از آن می کشیم به خاطر خستگی و سمتی که به علت عدم تحرک ضعیف شده و به مرور زمان، انعطافش را از دست داده است. راهکار چیست؟ از این به بعد گاهی با دست و پای مخالف کار کنید. با آن یکی دست تان رنده کنید و تمرین کنید چاقو را به دست دیگرتان بدهید. کتف مخالف حین جاروکشیدن فعال می شود و کم کم سمتی از بدن که فراموش شده بوده با شما آشتی می کند. بابت این مهارت تازه به خودتان افتخار کنید.
کار خونه ورزش نیست
حالا که از تحرک و سلامتی شروع کردیم، جا دارد در تکمیل مطلب پیشین به ورزش بپردازیم. به حتم تا حالا شنیده اید وقتی از خانم ها پرسیده می شود چرا ورزش نمی کنید؟ می گویند: «من از صبح دارم کار خونه می کنم.» کار خانه ورزش نیست. بهتر است به عقب برگردیم؛ چرا گاهی حالتان خوب نیست؟ چرا دچار عدم اعتماد به نفس می شوید؟ اینکه فکر می کنید از دنیا عقب افتاده اید و دیگر تناسب و جذابیت قدیم را ندارید، از کجا می آید؟
سلامتی و تناسب، رابطه مستقیم با حالات روحی شما دارد. اینکه به خودتان توجه کنید، این احساس را به شما می دهد که مورد توجه و مهم هستید. پس فقط درخواست توجه از دیگران نداشته نباشید، از خودتان شروع کنید. وجود عزیزتان را دوست داشته باشید و برای خودتان ارزش قائل شوید. هر روز ساعتی را به نرمش و ورزش کردن اختصاص دهید و اینطور بعد از مدتی حال خوب، روحیه شاد و فعالی به دست بیاورید. سلامتی حق و سهم شماست. با عوض کردن سبک زندگی و داشتن شور و هیجان، به خودتان احساس بهتری خواهید داشت. احتمال افسردگی، دلشوره های بی دلیل و یک جانشینی با ورزش مداوم، رنگ می بازد. در نتیجه پیامی که به مغز شما مخابره خواهد شد، چیزی نیست جز من توانمندم... .
دست تنها زندگی نکن
تعامل، کلیدواژه این قسمت از بحث ماست. باورهای غلط، ویرانگر و خطرناک هستند. یکی از گلایه های همیشگی خانم های خانه دار، مشارکت نکردن اعضای خانواده در کارهای جاری خانه بوده و هست. همچنین یکی از باورهای غلط فرهنگ ایرانی این است که کار خانه را کاری زنانه می دانند. اگر باور داشته باشیم، ما آنچه را درو می کنیم که پیش تر با دست خود کاشته ایم، قدم نخست را برای حل مسئله، درست برداشته ایم. تعادل داشتن در مسئولیت پذیری ما، تقسیم عادلانه وظایف، واگذاری به موقع مسئولیت به همسر و کودکان و پیگیری ملایم و دوستانه انجام امور واگذارشده از آنها، از راهکارهای تعاملی سالم است.
وقتی خودمان داوطلبانه عهده دار انجام تمامی کارهای خانه می شویم، نباید انتظار داشته باشیم، نیرویی برای امداد غیبی از راه برسد و باری از دوشمان بردارد. این خود ما هستیم که با برنامه ریزی و طراحی منصفانه در تقسیم کار می توانیم روحیه کمک رسانی و تعاون را در بطن خانه رشد بدهیم. اینطور ریشه همدلی و همراهی را در خاک حاصل خیز خانواده مستحکم می کنیم؛ ریشه ای که می تواند نهال عشق را به بار بیاورد و درخت تنومند زندگی مشترک را بارور کند. مسئولیت دادن، نوعی آموزش غیرمستقیم و مؤثر است. امتحان کنید و از نتیجه شیرین این آزمون لذت ببرید.